Erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőre

2024.06.13. 10:44
Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. a Gemenci erdő szinte teljes területére, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az azok közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A június 14. és 30. közötti időszakra vonatkozó erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendelték el, ugyanis a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj, és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a víz a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet.

A megjelölt időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik – közölték.

A tájékoztatás szerint a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs között, a csaknem 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly–Baja közötti átkelés szakaszán. Ezen kívül az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

Június 7-től szünetel a menetrend szerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán – emlékeztettek a közleményben.