Több száz millió forinttal károsította meg ügyfeleit egy jogász

2024.06.13. 10:43
A Kecskeméti Járási Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt vádat emelt egy jogásszal szemben, aki 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg.

Több száz millióval károsította meg ügyfeleit egy jogász azzal, hogy a bedőlt hiteleik rendezésére átvett összegeket ellopta – írja az MTI.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a vádat ismertetve azt írta, a magát internetes oldalakon hirdető, jogász végzettségű kecskeméti férfi felfüggesztett börtönbüntetése próbaideje alatt, 2017 és 2023 nyara között a Magyar Nemzeti Bank engedélye nélkül ügyfelei számára pénzügyi szolgáltatást végzett.

Ez idő alatt több mint háromezer ügyfélnek vállalta, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként eljár a bankoknál, s az egy összegű díjazás mellett sikerdíjra is igényt tartott.

A vádlott a hozzá forduló és őt megbízó adósoktól – kifejezetten a tartozásuk rendezése céljából – több esetben pénzt is vett át. Az ügyfelektől készpénzben kapott vagy bankszámlára átutalt összegeket azonban a férfi nem az adósságok rendezésére, hanem saját maga, illetve a cégei által felhalmozott tartozások kiegyenlítésére fordította vagy elköltötte. Azért, hogy cselekményét leplezze, hamis banki átutalási bizonylatokkal és szerződésekkel próbálta igazolni a sértettek felé, hogy pénzüket a célnak megfelelően használta fel.

A közlemény szerint a jogász négy év alatt 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg.

Azt írták, a férfinak felelnie kell amiatt is, hogy 2023 augusztusában a cége bankszámláját átengedte egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak, aki a bűnös úton megszerzett pénzt a vádlott bankszámlájára utaltatta. A vádlott az első alkalommal jóváírt csaknem 4 millió forintot készpénzben felvette és átadta megbízójának. A számlájára ezután érkezett 7 millió forinttal azonban nem számolt el az ismeretlen bűntársa felé.

A vádlott felhalmozott tartozásai miatt, a folyamatosan érkező sértetti panaszok nyomására feljelentette magát a rendőrségen. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza a férfival szemben azzal, hogy utólag korábbi büntetését is végre kell hajtani. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.