18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Még feltételesen sem szabadulhat a gyerekeit baltával kivégző férfi

2024.06.14. 13:50

Az emberölés bűntette miatt L. Tamás ellen indult büntetőügyben a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak a büntetés enyhítéséért, a feltételes szabadságra bocsáthatóság érdekében bejelentett védelmi fellebbezéseket, ezért a mai napon meghozott ítéletével csupán a cselekmény jogi minősítését pontosította, egyebekben azonban a Fővárosi Törvényszék tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabó ítéletét helybenhagyta. Ezzel az eljárás jogerősen befejeződött, kezdi közleményét a Fővárosi Ítélőtábla.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. november 23-án kihirdetett ítéletével L. Tamás vádlottat – ötszörösen is súlyosabban minősülő – emberölés bűntette miatt fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottat a feltételes szabadság kedvezményéből kizárta, és kötelezte a több mint 12 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A védői érvekkel szemben a másodfokon eljárt ítélőtáblai tanács sem látott semmilyen reményt arra, hogy a feltételes szabadság lehetőségével biztosított célokat valóra válthatja.

Az ilyen elkövetőt a másodfokú tanács álláspontja szerint is végleg ki kell vonni a társadalomból, és annak védelme érdekében a feltételes szabadság kedvezményéből ki kell zárni

– zárta az írást az ítélőtábla.

Megölte lányait, magával is végezni próbált

Az elsőfokú bíróság ítéletében megállapított tényállás lényege szerint 2015–2016 folyamán a vádlott és felesége házassága megromlott, elhidegültek egymástól, kapcsolatuk elmérgesedett. Két közös lányukkal a feleség 2018-ban elköltözött a férfitól. Mivel a gyermekekkel való kapcsolattartásról nem tudtak megegyezni, ennek rendezése miatt a hatósághoz fordultak, és kölcsönösen fel is jelentették egymást. 2022 áprilisában a Gödöllői Járásbíróság felbontotta a házasságot, a gyermekeket az édesanyjuknál helyezte el, míg a vádlott részére kéthetente személyes kapcsolattartást biztosított, aki ezt követően elhatározta, hogy a válás és a gyermekek elhelyezése miatt bosszút áll, majd végez magával. Terve megvalósításához vásárolt egy baltát, majd 2022. május 20-án a testvérének, egy ügyvédnek, illetve a Gödöllői Járásbíróságnak is leveleket fogalmazott meg, amelyekben kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, azonban az őt ért igazságtalanságok rákényszerítik annak megvalósítására.

2022. május 20-án mindkét lány nála tartózkodott. Miután elmentek lefeküdni, és elaludtak, a férfi egy szúró eszközzel, illetve egy baltával rájuk támadt, halálos sérüléseket okozva nekik. A gyermekek a helyszínen életüket vesztették, apjuk másnap délelőtt öngyilkosságot kísérelt meg – sikertelenül.