Nyugtatót ajánlott a gyógyíthatatlan Karsai Dánielnek, most távozik a közéletből a Megafon influenszere

2024.06.16. 12:26 Módosítva: 2024.06.16. 12:34
Szakács István, a Megafon győri influenszere távozik a közéletből, miután felháborodást váltott ki a TikTok-élőzés közben tett megjegyzése. Az influenszer videóban reagált arra, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász kérelmét. Akkor úgy fogalmazott, hogy Karsai Dánielnek Xanaxot kellene bevennie, hogyha „olyan állapotban érzi magát”. Megjegyzését később minősíthetetlennek nevezte, és jelezte, hogy távozik – talán véglegesen – a közéletből.

„Elismerem, hatalmas butaság volt, amit mondtam, sosem szabadott volna, és bárcsak vissza tudnám csinálni, de sajnos ezt már nem tehetem” – írta Szakács István, a Megafon győri influenszere szombati Facebook-bejegyzésében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász arra kérte Sulyok Tamás köztársasági elnököt, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek élet végi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket, ezt azonban az államfő elutasította.

Szakács István korábban egy TikTok-élőben mondta el a véleményét a köztársasági elnök döntéséről.

A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a Jóistennek van joga rendelkezni. Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra

– fogalmazott akkor.

Szombaton a közösségi oldalán a Megafon győri influenszere azt írta, hogy őszintén sajnálja a történteket. „Nem is értem, hogy jött ki ilyen belőlem” – írta.

Az intenzív TikTok-élőzés rosszat hozott ki belőlem, nem jó a mentális egészségemre. Ezért most egy jó darabig (talán örökre) visszavonulok a közéleti kommentártól!

– fogalmazott Szakács István.

„Még egyszer bocsánatot szeretnék kérni Karsai Dánieltől, családjától és minden olyan embertől, akiben minősíthetetlen kijelentésem megbotránkozást keltett!” – tette hozzá az influenszer, aki egyike volt azoknak, akik részt vettek a Megafon képzésein, és a civil életéből kilépve készített videókat a kormány üzeneteinek közvetítésére.

Karsait Strasbourgban is elutasították, újratárgyalást kérelmez

Karsai Dániel még 2023 szeptemberében fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), mivel az alkotmányjogász szerint a magyar állam sérti az egyén alapvető emberi jogait, illetve az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, amiért Magyarországon nem engedélyezett az aktív eutanázia, illetve azért, mert a magyar jog büntetheti a külföldön méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz a családtagokat, a barátokat vagy az ebben részt vevő orvosokat.

A strasbourgi bíróság csütörtökön elutasította a beadványát. Az ítélet a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász szerint azonban nem jelent teljes vereséget, ugyanis az élet végi döntések jogát nem tiltották meg.

A strasbourgi bíróság Nagykamarájához hamarosan újratárgyalási kérelmet nyújtanak be az ügyben, azonban a munkával nem kapkodnak. Az újabb tárgyalást őszre, a döntést körülbelül egy év múlva várja Karsai Dániel, aki kijelentette, hogy a kormány nem ünnepelhet győzelmet, ugyanis ügye újratárgyalását kérelmezi, amit halála után a testvére visz tovább.