Kinevezésekről döntött az államfő, Sulyok Tamás a Kúria vezetésén változtatott

2024.06.18. 09:23
Sulyok Tamás köztársasági elnök a hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozatában június 18-ai hatállyal hat évre kinevezte a Kúria elnökhelyettesévé Csák Zsoltot, aki eddig a Kúria Büntető Kollégiumát, és Kalas Tibort, aki eddig a Kúria Közigazgatási Kollégiumát vezette.

Megjelent a köztársasági elnök határozata a kúriai elnökhelyettesek kinevezéséről a hétfő esti Magyar Közlönyben. A Kúria eddigi egyetlen általános elnökhelyettesi posztját Böszörményiné dr. Kovács Katalin tölti be.

Most a Kúria elnökének, Varga Zs. Andrásnak a javaslatára

Sulyok Tamás államfő június 18-ai hatállyal hatéves időtartamra kinevezte Csák Zsoltot és Kalas Tibort.

Csák Zsolt eddig a Kúria Büntető Kollégiumát, Kalas Tibor a Kúria Közigazgatási Kollégiumát vezette.

Magyarország legfőbb bírósági fórumára jelentős feladat vár, ugyanis ahogyan arról az Index is beszámolt, Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn jelezte, hogy beadta a Kúriának azt az indítványt, „amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését” kéri. Vitézy Dávid erre reagálva közölte, hogy amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, „újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni”.

A Kúria ismertette szakmai hátterüket

A Kúria honlapján is beszámoltak a fejleményről, és ismertették a két kinevezett szakmai hátterét is. Csák Zsolt pályáját a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, majd a Legfelsőbb Bíróságon kezdte 1990-ben bírósági fogalmazóként. A Budai Központi Kerületi Bíróságon kapott bírói kinevezést 1992-ben, 2000-től a Fővárosi Bíróság bírája, majd tanácselnöke, később kollégiumvezető-helyettese. 2012 óta kúriai bíró, 2017-től tanácselnök, 2021 novemberétől a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője – írják.

Kalas Tibor jogászi pályafutását 1988-ban ügyvédjelöltként kezdte, majd 1990-től rövid ideig ügyvédként dolgozott. 1991-ben a Miskolci Városi Bíróságon kapott bírói kinevezést. 2000-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája, 2005-től a Polgári-Közigazgatási Kollégiumának vezetője. 2010 óta legfelsőbb bírósági, illetve kúriai bíró, 2012-től a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának, később a Közigazgatási Kollégiumának vezetője.