Oroszlányban is újra kell szavazni

2024.06.18. 21:29
Tizenhat vidéki településen és a fővárosban történt szavazat-újraszámlálást követően Oroszlányban is hasonlóra volt szükség. A Területi Választási Bizottság tagjai szerint Babai János és Auerné Böröczky Erzsébet között holtverseny alakult ki.

Az oroszlányi 4-es számú egyéni választókerületben a szavazatok újraszámlálását követően is holtverseny alakult ki. A vármegyei jegyző tájékoztatása szerint új szavazást írnak ki – írja a Komárom-Esztergom Vármegyei hírportál.

A Területi Választási Bizottság tagjai hétfő délután újraszámolták a június 9-i önkormányzati választások eredményeit, ahol a 4-es számú választókerületben a már korábban megállapított eredmény szerint Babai János, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre jelöltje egy szavazatnyi előnnyel győzött a kihívó Auerné Böröczky Erzsébettel, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben.

Az újraszámláláskor azonban holtverseny alakult ki. Az újraszámlálási előtti adatok szerint Babai János 245 szavazatot kapott a helyi választópolgároktól, míg a kormánypártok jelöltje számára 244 voksot számoltak.

Budapesten is újraszámoltak

Mint arról az Index is beszámolt, az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választási eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert a bizonyítékok alapján 202 szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Az önkormányzati választáson 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül a múlt szerdai ülésén döntött az ügyben, 

ÉS ELRENDELTE A FŐPOLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS ÉRVÉNYTELEN SZAVAZATAINAK ÚJRASZÁMOLÁSÁT.

A Nemzeti Választási Iroda péntek este jelentette be, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, mindössze 41 szavazattal megelőzve a második helyen végző Vitézy Dávidot.

Az újraszámlálást követően különös indoklással támadta meg Karácsony Gergely főpolgármester a Kúrián a Nemzeti Választási Bizottság szavazat-újraszámlálást követő június 14-ei határozatát (amely szerint egyébként 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást).

Több vidéki településen is újra kell szavazni

Ahogy arról korábban írtunk, tizenhat település polgármesterjelöltje, valamint három egyéni választókerület jelöltje egyenlő szavazatot kapott a választópolgároktól, így a jogorvoslatot követően időközi választást kell kiírni.

A jogorvoslatok miatt még eldőlhet, hogy ki kapott több szavazatot, de amennyiben a jogorvoslatok lezárultát követően is egyenlő marad az állás, akkor időközi választást kell kiírni.