Döntött a Kúria: Budapest már csak év végéig szedhet útdíjat a teherautók után

2024.06.21. 09:07
Megsemmisítette a Kúria június 20-i határozatával a Fővárosi Önkormányzat teherautók behajtására vonatkozó szabályozásának egy részét. Ennek értelmében Budapest csak év végéig szedhet útdíjat a teherautók után.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa más jogszabályokba ütközőnek ítélte, ezért megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat teherforgalom szabályozásáról szóló rendeletét. A Magyar Közlönyben közzétett határozat szerint 

az önkormányzati rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítik meg. 

A teherkocsik behajtási díját is tartalmazó rendeletet 2011-ben hozta az önkormányzat, majd 2023-ban a budapesti kormányhivatal azzal az indokkal támadta meg, hogy a fővárosnak nincs joga behajtási díj kivetésére. Majd 2024-ben a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívást intézett a fővároshoz, amelyben azt kérte, utasítsák vissza a rendeletet. Ezután a Fővárosi Közgyűlés arra kérte a kormányt, hogy törvényben rögzítse a települések díjmegállapítási jogát. 

A kormányhivatal közlése szerint a budapesti teherforgalmat lehet önkormányzati rendeletekkel szabályozni, korlátozni vagy tiltani, de útdíjat nem szedhet, nemrég pedig a Kúria is erre jutott. A kérdésben az októberben megalakuló új közgyűlésnek kell majd újabb rendeletet alkotnia. 

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, „a budapesti teherforgalmi behajtási hozzájárulási díj megszüntetése a városlakók életminőségére és általában a fővárosi környezetre kirívóan negatív hatással lenne, ezt főpolgármesterként elfogadhatatlannak tartom”.