Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyar lovak szolgálják az angol királyi családot

2024.06.21. 19:45 Módosítva: 2024.06.21. 19:48
Magyar tenyésztésű lipicai lovakat adott át a Brit Királyi Hadseregnek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Londonban. A tárcavezető szerint példátlan, hogy Magyarország kifejezetten a brit királyi család részére ajándékozott volna lovakat, az állatok ugyanis reprezentációs célokra lesznek felhasználva.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter magyar tenyésztésű lipicai lovakat adott át a Brit Királyi Hadsereg részére Londonban, Magyarország III. Károly király koronázási ajándékaként – adta hírül az MTI.

A tárcavezető elmondta, hogy a lovakat a brit királyi család reprezentációs célra fogja használni. Hangsúlyozta, hogy mindez a magyar lótenyésztés nemzetközi hírnevét öregbíti.

A miniszter emlékeztetett, hogy korábban már kerültek magyar lovak a Brit Királyi Hadsereghez, arra azonban még nem volt példa, hogy Magyarország kifejezetten a brit királyi család részére ajándékozott volna lovakat.

A két – 8, illetve 6 éves – heréltet Szilvásváradról, az Állami Ménesgazdaság méneséből választotta ki ez év elején III. Károly király főistállómestere és a királyi főkocsis.

Mindkét állat nemzetközi szintű fogatos és nyereg alatti kiképzést kapott, így kiválóan megfelelnek majd a brit királyi udvar reprezentációs céljaira – olvasható a honvédelmi minisztérium közleményében.

Nem ez volt Magyarország egyetlen ajándéka

Ahogyan arról az Index is beszámolt, III. Károly brit királyt és Kamilla királynét 2023. május 6-án koronázták meg a westminsteri apátságban.

II. Erzsébet 1953-as koronázása óta ez volt az első ceremónia, amire összesen 2300 vendéget hívtak meg a westminsteri apátságba. A nézők az Egyesült Királyság legnagyobb katonai parádéját is megtekinthették – összesen hétezer katona és 19 katonai zenekar masírozott a Károlyt a Buckingham-palota és a koronázás helyszíne között szállító aranyhintó előtt. A koronázási ceremónián több állam- és kormányfő is részt vett, ahogy a királyi család tagjai is.

A híresen természetbarát Károly király és Kamilla királyné megkapták Orbán Viktor egykori személyi fotósa, Burger Barna tájképes fotóalbumát, a király egykori barátjának, Marton László szobrászművésznek lovakat ábrázoló bronz kisplasztikáját (a művész egy hasonló méretű, témájú és kompozíciójú alkotása korábban 3183 euróért volt meghirdetve az egyik budapesti aukciósház honlapján), valamint a kommentelőket kissé megosztó két pár túrabakancsot – amelyet egyébként egy magyar gyártó, a nagymarosi Mauna manufaktúra készített.