Új rekord Debrecenben, elkészült a világ legnagyobb rántottája

2024.06.21. 15:42
A debreceni főtéren 75 ezer tojásból készült a 4,4 tonnát meghaladó tojásrántotta. A korábbi világrekord 58 ezer tojásból készült Kolumbiában, azonban az nem a klasszikus recept volt, mivel a sütéshez használtak tejet, vajat, illetve egyéb kiegészítőket. A magyar verzió tisztán tojásból készült.

Világrekord rántottát sütöttek a debreceni Kossuth téren pénteken – írja a Hajdú-Bihar vármegyei Hírportál.

Péntek kora reggel kezdték el készíteni a klasszikus tojásrántottát Debrecen főterén, a világrekorder reggeli elkészítésére a Tranzit Csoport vállalkozott.

A sütésben csaknem 70 ember vett részt, a klasszikus reggeli ételt – amelyre nagyon sokan várakoztak a téren – több mint 75 ezer darab tojásból készítették, összesen 4,4 tonna rántottát sütöttek.

A világrekordot Kolumbiában állították fel, akkor 58 ezer tojásból készítettek rántottát, azonban az nem a klasszikus recept volt, mivel a sütéshez használtak tejet, vajat, illetve egyéb kiegészítőket is.

Pásztor Norbert termelési és fejlesztési igazgató ragaszkodott az eredeti recepthez, ezért is terveztek 75 ezer tojással.

Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával hajnalban törtük fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása.

 – nyilatkozott a hírportálnak.

Gépi úton törték fel őket

A rekordot néhány perccel délelőtt 10 óra előtt sikerült beállítani. Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke a vármegyei hírportálnak elmondta, tiszteletét, elismerését fejezi ki azon élelmiszeripari mérnökök felé, akik ebben a nyári melegben, a Kossuth téren megpróbálták az ellenőrzött, minőségbiztosított, és a Nébih által is elvárt körülményeket biztosítani ahhoz, hogy a jelenlévők közül mindenki boldogan és egészségesen fogyassza el az elkészült tojásrántotta-reggelit Debrecenben.

„A legfontosabb a rekordnak a jellemző paraméterei. Összesen 75 ezer darab tojást használtak fel a tojásrántotta elkészítéséhez, miután gépi úton feltörték a tojásokat. Összesen 3900 liter vegyes tojáslevet állítottak elő, amelyet aztán hűtőkamionban négy darab egy köbméteres ballonban hoztak ki a helyszínre, onnan szivattyúkkal juttatták el 15 munkahelyre (asztalra)” – mondta.