Belefulladt egy férfi a Balatonba

2024.06.24. 08:15
Vasárnap késő délután belefulladt egy férfi a Balatonba, a rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

A Veszprém vármegyei hírportál számolt be arról, hogy belefulladt egy középkorú ajkai férfi a Balatonba vasárnap a késő délutáni órákban Szigligetnél. 

Batta Zsolt Iván rendőr főhadnagy, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a lappal közölte, hogy vizsgálják az eset körülményeit. 

A portál szerint a tragédia azután történt, hogy a férfi egy matracon fekvő nő után úszott a tóban. Az MTI információi szerint az elsodródott nő az ajkai áldozat felesége volt, aki szerencsésen partot ért.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte, hogy idén a téli-tavaszi időszakban már történt két haláleset a Balatonban, de ezek egyike sem volt „klasszikus vízbe fulladás”. Az egyik időskori rosszulléthez, a másik öngyilkossághoz köthető – tette hozzá.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság korábban figyelmeztetést adott ki, a balesetek megelőzése érdekében a következőket tanácsolja a nyaralóknak:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek, és soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek! Továbbá kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel!
  • Vízibicikliről felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe, ugyanis a vízhőmérséklet sokkhatással lehet a szervezetre!
  • Azok, akik nem biztosak a saját úszni tudásukban, és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Aki teheti, ne az extrém melegben (11 és 16 óra között) tartózkodjon a nyílt vízen!
  • Lehetőleg a vízben senki se fogyasszon alkoholt, hogy fizikailag képes legyen egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól nem javasolt egyedül úszni, fürdőeszközt használni.