Török Gábor: A Fideszben már megy a suttogás, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé

MG 8985
2024.06.24. 14:51
Szűkült a Fidesz mozgástere – erről árulkodik a mostani kampány, továbbá elképzelhető, hogy a Tisza Párt elszívhat politikusokat a kormányzópártból – többek között erről is beszélt Török Gábor politológus a 24.hu-nak adott interjújában.

Török Gábor politológus a 24.hu-nak adott interjút, amelyben azt fejtegeti, hogy miért lenne érdeke Magyar Péternek egy fideszes politikust átvenni a Tisza Pártba, hogy stratégiát vált-e a Fidesz, hogy mi hiányzik a Tisza Pártból, ami megvan a Fideszben, valamint hogy szerinte célszerű lett volna-e lemondani Gyurcsány Ferencnek.

  • „Nem találkoztam olyan fideszessel, aki maradéktalanul elégedett lett volna” – árulta el a lapnak Török Gábor, akihez elmondása szerint a választások éjszakáján egy vezető fideszes politikus a következő szavakat intézte: „Nem nagy kudarc, hanem nagy probléma van”. De a politológus szerint Orbán Viktor is csalódott volt a 45 százalékos eredmény miatt. 
  • Török Gábor szerint az a probléma, hogy az országgyűlési kampánynak megfelelő mobilizációt folytatott a Fidesz a mostani választások előtt, amely végül nagy részvétellel, azonban a fideszes szavazóbázis gyarapodása nélkül zajlott. A kampányról azt mondta: A Fidesz csapágyasra járatta a gépezetet. A jövőben ez vagy fokozódni fog, vagy stratégiaváltásba torkollik a politológus szerint. 
  • A szakértő úgy látja, sokan vágynak a Fideszen belül is változásra, és ez akár el is jöhet, hiszen „a Fidesz nagyon jó az alkalmazkodásban és az adaptációban”. Új műsorhoz pedig új szereplők kellenek majd, de Török Gábor egyelőre nem látja, hogyan lehetne a mostani gárdával a választók által is érezhető, radikális változást elérnie a kormányzópártnak. Érvényes változtatásnak azt tartaná, ha „a Fidesz érdemben módosítana azon, ahogyan a választókkal és a politikai ellenfeleivel beszél”.
  • Rogán Antal nem egyedül dolgozta ki a jelenlegi politikai stratégiát – véli Török Gábor, ettől függetlenül ez szerinte mindenképpen felülvizsgálatra szorul, „nem maradhat el annak sikertelennek ítélése sem”, ha valóban stratégiaváltásról döntenek. A háború tematikája helyett az „emberek dolgaival” kellene foglalkoznia a Fidesznek, ahogyan azt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megfogalmazta. 
  • Török Gábor úgy látja, szűkült a Fidesz mozgástere, mert a mostani kampányban már nem „osztogattak”, mint az országgyűlési választások idején. Szerinte a néhány százezer szavazó azért nem ment el a Fideszre leadni a voksát, mert „a szubjektív gazdasági érzékelése nem olyan, mint a 2022-es választás idején”. 
  • A politológus Magyar Péterről is beszélt, azt mondta, jelenleg az a kérdés, hogy azok a kompetenciák, amelyeket felmutatott a kampányban, megvannak-e neki a pártépítésben is. „Facebook-posztokat írni, interjúkat adni, egy országjáró one man show-t végigvinni” a könnyebb része a politikának. A nehézség a szakértő szerint most az, hogy a Tisza Párt alelnökének még nincsenek „kipróbált, megbízható emberei”, és hogy egy ilyen gyorsan fejlődő pártnál elkerülhetetlenek a belső törések. „Ha ezt mégis el tudja kerülni vagy kezelni képes, az óriási politikai teljesítmény.” 
  • „A Fideszben már megy a suttogás azzal kapcsolatban, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé [...] figyelik egymást a fideszes politikusok, hogy lesz-e dezertőr” – árulta el Török Gábor. 
  • Arról, vajon megfordulhatott-e Gyurcsány Ferenc fejében, hogy lemond, úgy fogalmazott: politikai értelemben racionális lett volna, ha a DK felmutat valamit, amivel jelzi, hogy érti a választók üzenetét. Úgy tapasztalta, vannak DK-s szavazók, akik vártak volna valami reakciót azon túl, hogy „megyünk tovább az igazunk tudatában”. 
  • Török Gábor szerint a Fidesznek továbbra is érdeke „a béna kacsa szerepébe beleszoruló, gyurcsányozható Karácsony Gergely” jelenléte. A Fidesznek pedig az lehet a politikai tapasztalata, hogy Karácsony veszélyes ellenfél, ezért is dönthettek Szentkirályi Alexandra elindítása mellett. 

(Borítókép: Török Gábor 2019. március 25-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)