A BKK kikéri az emberek véleményét a 42-es villamos vonalának meghosszabbításáról

2024.06.25. 17:24
A Budapesti Közlekedési Központ közvélemény-kutatásra buzdítja az utasokat a 42-es villamos vonalának meghosszabbítása ügyében. A kérdőívet online és hagyományosan, papír alapon is kitölthetik július végéig, de a BKK szerint ebben a vonalban sokkal több a potenciál, mint amennyit ma kihasználnak belőle.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 42-es villamos vonalbővítési lehetőségeit vizsgálja. A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át Gloriett-telepre is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal. 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt célja a kötöttpályás közlekedési hálózat fejlesztése. Budapest legrövidebb villamosa a 42-es, ugyanakkor jelentős potenciál rejtőzik a fejlesztésében: akár olyan fontos, környékbeli intézmények gyors és kényelmes megközelítésére nyílhat lehetőség, mint a Bozsik Aréna, a Kispesti temető, a Kondor Béla és a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola, a Bókay-kert, valamint a leendő végállomás közelében található szupermarketek. A BKK vizsgálja a villamosfejlesztésben rejlő lehetőségeket, elemzi az ezzel járó kockázatokat – írta meg a BKK sajtóközleményében.

A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át egészen a Gloriett-telepre, a főváros egyik legkiterjedtebb lakótelep-együttesére is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal, közvetlen összeköttetést biztosítva egyúttal a lakótelep és az M3-as metró között is

– írták. Ehhez a BKK tervei szerint 3 kilométerrel hosszabbítanák meg a 42-es villamos vonalát. A villamosvonal meghosszabbításával párhuzamosan faltól-falig megújulhatnak a kapcsolódó közterületek, biztonságosabbá és komfortosabbá válhat a kerékpáros és a gyalogos közlekedés.

A BKK arra kéri az embereket, hogy fejtsék ki a véleményüket az ügyben, mondják el javaslataikat a linken elérhető kérdőív kitöltésével. Észrevételeiket július 31-ig oszthatják meg az utasok a villamos meghosszabbításáról. Lehetőség van továbbá papíralapon is kitölteni a kérdőívet, csak le kell tölteni és kinyomtatni, majd visszajuttatni a BKK valamelyik ügyfélközpontjába.

Emellett a BKK Agóra utcafórumokat is szervez, ahol szintén elmondhatják az utasok a véleményüket. Három ilyen alkalmat közölt a BKK:

  • 2024. július 4. (csütörtök) 16:00–18:00: Havanna lakótelep (Barta Lajos utca és Kondor Béla sétány kereszteződésében a posta előtt)
  • 2024. július 8. (hétfő) 16:00–18:00: Havanna lakótelep (Barta Lajos utca és Kondor Béla sétány kereszteződésében a posta előtt)
  • 2024. július 11. (csütörtök) 16:00–18:00: Határ út M (a 42-es villamos és a 142E autóbusz végállomása felé eső terület)

A BKK szerint a kispesti 42-es villamos a fővárosi hálózat egyik különleges eleme. Bár Budapest legrövidebb villamosjáratáról beszélünk, amely jelenleg elkerüli a jelentősforgalomvonzó létesítményeket, utasszámlálási adataik alapján ma is sokan használják, és „a fejlesztésében rejlő potenciál magas”.