Megszűnhet a buszsofőrök létszámhiánya

2024.06.25. 16:18
A Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a létszámhiánnyal tisztában vannak, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a közösségi közlekedést nem befolyásolja. A kötöttpályás vonalakon 70–90 fő hiányzik.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 24.hu létszámhiánnyal kapcsolatos kérdéseire válaszolt. A tény – hogy létszámhiány van – fennáll, de a busz-, troli-, metró- és villamosvonalak menetrendszerű működtetését ez nem veszélyezteti.

A BKK járatain a BKV és az ArrivaBus alkalmazásában álló sofőrök állnak rendelkezésre, az utóbbi cég az autóbusz-szolgáltatás egyharmadáért felel csak, minden más a BKV feladata.

A portál információi szerint a BKV Zrt. 2000 autóbusz-vezetőt, 300 trolibuszvezetőt, 950 villamosvezetőt és 330 metróvezetőt foglalkoztat.

A társaság 2023 szeptemberében az elsők között tette elérhetővé azt a jogszabályoknak megfelelő képzést, amellyel a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők – a C kategóriás képzést átugorva – megszerezhetik az autóbusz-vezetéshez előírt D kategóriás jogosítvány

– írták. Az információk szerint a vasúti ágazatokban 70–90 fős létszámhiány van, őket részmunkaidős munkavállalókkal pótolják.

Az ArrivaBus Kft. 1200 autóbusz-vezetőt foglalkoztat, a létszámhiány azonban őket is érinti.

Az ArrivaBus a helyzet megoldására komplex programot dolgozott ki, amelynek része a teljesen újragondolt toborzási stratégia, a kiterjedt megtartási program, a saját autósiskola és a szakma presztízsének emelése is mint társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés

– tették hozzá.