Akár a börtönből is felügyelheti a BKK-t a letartóztatott óbudai polgármester

2024.06.25. 15:38
Őszig biztosan nem hívják vissza Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságából, mivel addig nem ülésezik a fővárosi közgyűlés, ami a visszahívásról dönthet. Ez azt jelenti, a korrupció vádja miatt előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy addig felügyelheti a fővárosi cég törvényes működését.

Még múlt héten tartóztatták le a korrupcióval vádolt Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, miután a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át. Czeglédy, amellett, hogy Óbuda alpolgármestere, egyben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságának a tagja is, így például ő is felügyeli, hogy a fővárosi közlekedési közszolgáltató cég törvényesen működik-e.

Mivel a BKK felügyelőbizottságának tagjait a fővárosi közgyűlés választja, ezért a 24.hu megkérdezte a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy visszahívják-e az idő közben előzetes letartóztatásba kerülő szocialista politikust. A lapnak a hivatal sajtóosztálya azt válaszolta, hogy nyári hónapokban nem tartanak közgyűlést,

tehát egyelőre biztosan nem hívják vissza Czeglédyt a BKK felügyelőbizottságából.

Így Czeglédy annak ellenére marad jelenleg felügyeleti tag, hogy jelenleg letartóztatásban van, és elképzelhető, hogy letartóztatását 30 nap elteltével meghosszabbítják. 

A botrány miatt a III. kerület korábbi kormánypárti polgármestere, a KDNP-s Bús Balázs arra szólította fel a polgármestert, hogy mondjon le, a testület pedig oszlassa fel magát, mert szerinte a bizalmat csak így tudják helyreállítani.

Tíz embert vádolnak korrupcióval

Mint arról korábban beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség június 17-én végzett házkutatást a III. kerületi önkormányzatban, a hatóságok pedig őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt. 

A Központi Nyomozó Főügyészség azzal vádolja Czeglédyt és az összesen 10 vádlottat, hogy fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával. A szocialista alpolgármesterrel szemben még június 21-én rendelték el az előzetes letartóztatást, minősített hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Az ügynek eddig tíz gyanúsítottja van. A gyanúsítás szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.    

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A június 9-i önkormányzati választáson egyébként Czeglédy egyéni körzetben nyert, így októbertől újabb öt évig lehetne tagja az óbudai közgyűlésnek.

A magyar törvények szerint egy önkormányzati képviselő abban az esetben veszítené el megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a közgyűlésen.