Négyszer annyian dolgoznak nyugdíj mellett, mint tíz évvel ezelőtt

2024.06.25. 06:27
Miközben tíz évvel ezelőtt még csak 30 ezer 65 év feletti magyar állampolgár dolgozott, idén már több mint 130 ezer. Ez négyszer több a tíz évvel korábbinál. Ennek egyik legfőbb oka, hogy jelenleg az átlagnyugdíj a nettó átlagfizetés felének felel meg, így a nyugdíjasok többsége megélhetési gondokkal küzd.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első négy hónapjában több mint 130 ezer 65 év feletti vállalt munkát, ami azt jelenti, hogy négyszer annyi nyugdíjas dolgozik most, mint tíz éve – írja az RTL.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint az idősek foglalkoztatása olcsóbb és enyhíti a munkaerőhiányt, ám a többség megélhetési okokból, az áremelések miatt kényszerül a nyugdíjas éveit is munkával tölteni.

Az RTL megszólaltatta Mármarosi Józsefet, aki csekély nyugdíja miatt egy rövidáruboltban dolgozik. Elmondása szerint addig fog dolgozni, amíg az egészsége megengedi.

80 ezer a nyugdíjam és muszáj mellette dolgozni. Kérdezik is a vevőim, hogy maradok-e? Mondom: persze hogy maradok, nem is tudnék nem maradni

– fogalmazott a férfi.

Miközben tíz éve még csak 30 ezer 65 év feletti vállalt munkát hazánkban, addig az idei év első négy hónapjában szám szerint 130 300 ilyet foglalkoztatnak. Többségük az elmúlt néhány évben ment vissza dolgozni.

Az egyik békéscsabai lottózóban dolgozó Zsirák Sándorné nettó 140 ezer forintot keres havonta heti háromnapi munkavégzés mellett. „Három éve vagyok nyugdíjas és azóta is dolgozom még, mert kevés a nyugdíjam” – panaszkodott a csatornának.

A nyugdíjasok foglalkoztatása nem csak a munkaerőhiányt enyhíti, de a munkáltatóknak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót sem kell az idősek után fizetni. Mint írják, a nyugdíjasok eleve többet kapnak kézhez, mert a 18 és fél százalékos tb-járulékot nem vonják le tőlük.

A 65 év feletti egyedülálló nők helyzete a legnehezebb 

Megszólalt Farkas András is, a nyugdijguru.hu vezető elemzője, aki szerint a munkáltatók  érdekeltsége 2020. július elsejétől ugrott meg.

Nyilvánvalóan egy nyugdíjas munkavállalásnak két feltétele van, egy dolgozni akaró vagy kényszerülő nyugdíjas, meg egy olyan munkáltató, aki hajlandó őt foglalkoztatni

– fogalmazott az elemző, aki hozzátéve kiemelte, hogy az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg Magyarországon. A különbség azért növekedett ekkorára, mert a kormány az ellátást az inflációhoz igazítja.

Az RTL arról számolt be, hogy 2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult, vagyis – a 13. havi ellátás ellenére – kevesebb mint 160 100 forintból élt havonta. Pedig 2022-ben kevesebb mint 18 százalékról több mint húszra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya a KSH legutolsó adatai alapján.

KIDERÜLT, HOGY AZ EGYSZEMÉLYES HÁZTARTÁSOK KÖZÜL A 65 ÉVES VAGY ANNÁL IDŐSEBB NŐK HELYZETE VOLT A LEGROSSZABB, EGYHARMADUK ÉLT SZEGÉNYSÉGBEN, A LEGTÖBBEN EZÉRT KÉNYSZERÜLNEK ÚJRA DOLGOZNI.

Az RTL megkereste a kormányt is a kérdéssel kapcsolatban, de csak annyit reagáltak, hogy a 65 év feletti munkavállalók aránya Magyarországon illeszkedik az uniós átlaghoz.