Az Átlátszót és a Transparency Internationalt is vizsgálja a Szuverenitásvédelmi Hivatal

2024.06.25. 20:09
A Szuverenitásvédelmi Hivatal „külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolása és támogatása” miatt vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország Alapítvány és a vele szorosan együttműködő Átlátszó ellen.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal – amelynek csak nemrég lett honlapja – első átfogó vizsgálatának alanya a Transparency International Magyarország Alapítvány (TI), ugyanis a Hivatal közleménye szerint az „egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot” az indokolja, hogy a TI-nél „külföldről származó támogatás” felhasználásával „a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak és támogatnak” – írta meg a Szabad Európa.

A Hivatal 30 napot adott a hatoldalas levelében feltett 62 kérdése megválaszolására.

A Transparency azonban nem hagyja magát, alapból az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Hivatal létezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Közleményük szerint azonban nem lepődtek meg azon, hogy ők lettek az első „alanyok”, akiket vizsgálnak, hiszen a korrupcióellenes – sokszor egészen sikeres – tényfeltáró cikkeik és munkájuk, „sőt, talán puszta létezésük is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert” – írták.

Ettől függetlenül – mint az átláthatóság képviselőinek zászlóshajója – a civil szervezet azt mondta, hogy válaszolni fognak minden kérdésre a megadott határidő lejárta előtt – bár a legtöbb kérdésre a honlapjukon vagy a nyilvános kiadványaikban bárki számára megtalálható a válasz. 

Nincs egyedül a TI, hiszen az Átlátszó is megkapta ugyanazt a levelet, csak nekik nem 62, hanem 11 kérdésre kell válaszolniuk a megadott határidőig. Köztük a legfontosabbak, hogy milyen módon működnek együtt a Transparency Internationallel, illetve hogy a holnapjukon feltüntetett – jelentős – külföldi támogatás honnan, milyen forrásokból származik.