Magyar rendőrök is vigyáznak a turisták biztonságára Horvátországban

2024.07.02. 19:56
A nyári szezon alatt sok magyar család számára kiemelt célpont Horvátország, ezért a magyar turisták biztonsága érdekében magyar rendőrök is segítik a horvát rendőrök munkáját. A magyar rendőrök részt vesznek a turistáknak szervezett koncertek, illetve egyéb események biztosításában is.

Magyar rendőri kontingens utazott Horvátországba annak érdekében, hogy a magyar turisták által leglátogatottabb helyszíneken vigyázzanak a magyar emberek biztonságára – írja az MTI.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményében azt írta, hogy mindenhol fontos a magyar emberek biztonsága, ezért a nyári szezonban nemcsak az ország határain belül, hanem azon kívül is megerősítésre kerül a rendőri jelenlét a turisták által leginkább látogatott területeken.

Hozzátette, hogy sok magyar család számára kiemelt célpont Horvátország, ezért nyáron magyar rendőrök is segítik a horvát rendőrök munkáját, amivel a magyar turisták biztonságát szolgálják.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a külszolgálati feladatokat a magyar rendőrök a horvát rendőrök szolgálati idejéhez igazítottan látják el, gyalogosan és autóval is járőröznek.

Önálló intézkedési jogosultságuk nincs, járőrtársi feladatkörben dolgoznak párban a horvát rendőrökkel. A szolgálatteljesítési idő alatt a magyar rendőrök elsősorban tájékoztatási, prevenciós és általános járőrszolgálati feladatokat hajtanak végre, valamint folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítanak a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak

– írta az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a magyar rendőrök részt vesznek a turistáknak szervezett koncertek, illetve egyéb események biztosításában.

Rétvári Bence szerint a magyar rendőrök az angol mellett horvátul is beszélnek, így a kommunikációt jelentősen megkönnyítik, ha magyar turisták fordulnak hozzájuk. A rendőrök július 1-je és augusztus 30-a között az Isztriai Rendőr-főkapitányságon, Pulában és a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányságon, Zadarban látják el feladataikat.

„A rendőrök nyáron azért dolgoznak, hogy a magyar családok biztonságban tudjanak pihenni, nyaralni” – közölte az államtitkár.