Megdőlt a melegrekord, Baján több mint 38 fokot mutattak a hőmérők

2024.07.09. 19:19
A HungaroMet a közösségi médiában adott hírt arról, hogy megdőlt a melegrekord, Baján 38,1 fokot mutattak a hőmérők. Az országos tiszti főorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére.

Előzetes adatok alapján megdőlt a keddi napra vonatkozó országos melegrekord – közölte egy Facebook-bejegyzésben a HungaroMet. A képzeletbeli dobogó tetején Baja végzett, 38,1 fokos értékkel.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a héten fokozódik a hőség, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) harmadfokú hőségriasztást rendelt el péntek éjfélig.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre kell számítani, csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15-24, délután 32-38 fok várható.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17-25, a csúcsérték 33-39 fok között valószínű.

Pénteken is napos idő lesz, gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleti, majd déli szél. Ezen a napon a hajnali 18-25 fokról 34-40 fok közé melegszik fel a levegő.

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján   július 12-ig  az ország egész területére  elrendelte a  legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kérték, hogy

AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT.

kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras