Elítéltek egy nőgyógyászt, mert kórházban látta el magánpraxisának betegeit

2024.07.10. 15:07
Az ultrahangvizsgálatokat is a kórház járóbeteg-ellátás keretén belül végezte, amiért asszisztensével 37 esetben összesen 1,4 millió forintot vett át asszisztensével. Felfüggesztett börtönre és pénzbírságra ítélte őket a Zalaegerszegi Törvényszék.

A zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos rendszeresen „összemosta” a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással – közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az MTI-nek küldött közleményében. 

Bár a kórház eszközeinek, berendezéseinek magánpraxisban való használatához nem rendelkezett engedéllyel, a járóbetegellátás keretében ultrahangos vizsgálatokat végzett betegein, tőlük ezért alkalmanként 15 ezer forintot kért és fogadott el. Az ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget.

A vádirat 37 esetet sorol fel, amelyekben több mint 1,4 millió forintot vettek át, de 6 alkalommal nem volt megállapítható a pontos nagyságrend. Akadt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy nő pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt mondta ki bűnösnek halmazati büntetésül két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést és tízmillió forint pénzbüntetés szabott ki, továbbá öt évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától is.

Asszisztensét bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása miatt ítélték el, ezért őt halmazati büntetésül egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette, továbbá az orvos pénzbüntetésének összegét ötmillió forintra csökkentette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.