Itt az újabb fordulat a budapesti választáson, változtak az erőviszonyok

2024.07.10. 17:23 Módosítva: 2024.07.10. 19:09
Több tucatnyi olyan szavazatot találtak az újraszámláláson Budapest XIII. kerületében, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le, de mégis a Vitézy Dávidra leadott voksok közt számolták el őket – értesült a 444. Frissítés: utóbb kiderült, hogy a nap végére Karácsony Gergely fölénye 200-250 szavazat környékére nőhetett.

Mint megírtuk, a Kúria döntése után kedden kezdődött meg az újraszámlálás a fővárosban Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezése után.

Most ezzel összefüggésben állt elő egy érdekes fejlemény, ugyanis a 444 azt írta:

a helyszínen szerzett információik szerint a XIII. kerületben száz feletti szavazattal növelte előnyét Karácsony Gergely.

Mint írták, a kerületben reggel kilenckor kezdték el az újraszámlálást. A június 9-ei adatok szerint itt összesen 55 299 érvényes szavazatot adtak le, és itt született a legnagyobb arányú Karácsony-győzelem: a főpolgármester 30 920 szavazatot (55,91 százalék) kapott Vitézy Dávid 22 306 szavazatával (40,34 százalék) szemben. A harmadik jelöltre, Grundtner Andrásra 2073-an szavaztak.

A 444 azt írja, hogy jelen állás szerint a XIII. kerületben egyetlen szavazókörben volt kiugró eltérés:

OTT VISZONT TÖBB MINT HATVAN OLYAN SZAVAZATOT TALÁLTAK, AMELYEKet Karácsony Gergelyre adtak le, de TÉVESEN VITÉZY Dávid SZAVAZATAI KÖZÉ VOLTAK BETÉVE.

Ennél jóval kisebb eltérések másutt is akadtak mindkét irányban – vagyis voltak olyanok is, amelyek Vitézynek kedveztek –, és ezek következtében összesen száz-száztíz közötti vokssal nőhet Karácsony Gergely fölénye a kerületben.

A voksokat kerületenként, a sajtó és az Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett számolják újra. Az eredményhirdetés legkésőbb szombatig megtörténik.

Ennyi vokssal vezethet már Karácsony Gergely

Frissítés: utóbb szintén a 444 számolt be arról, hogy 

tizenhat kerület adatainak összesítése után Karácsony Gergely már 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

A korábban említett esettel kapcsolatban azt írták, hogy a XIII. kerület 15-ös számú szavazókörében egész konkrétan 67 darab olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban tévesen Vitézy Dávidnak számoltak el. Az újraszámlálás után Karácsony Gergely 134 szavazatnyi előnyt szerzett a XIII. kerületben.

Ezen kívül máshol is változott a szavazatszám a portál szerint: 

  • Csepelen Vitézy körülbelül 20 szavazatnyi előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több szavazatát tévesen a főpolgármesterhez számolták.
  • Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amelyet korábban nem vettek számításba. Ott állítólag június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak 1 ilyen volt.
  • A többi kerületben is voltak a fentieknél apróbb változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást. A portál szerint Karácsony Újbudán, a legnépesebb budapesti kerületben, valamint a II. és a XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett Vitézyhez képest, míg Vitézy a III. kerületben tett szert minimális előnyre.

Vitézy Dávid szerda délután azt mondta telefonon a 444-nek, hogy az újraszámlálás első két napja után körülbelül 1200 szavazat minősítése változott. Kétfajta problémát tapasztaltak tömegesen: rossz helyre számolt érvényes szavazatokat és érvényesek közé került érvénytelen szavazatokat.

Szerinte mindkét probléma előfordult mindkét irányban, így nem érzi azt, hogy bármelyik jelölt is kilógna. Ám a kialakult helyzet szerinte igazolja, hogy szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség 1 százalék alatti. Ha ez automatizmus lenne, már június 11-én lezárult volna az újraszámlálási folyamat – tette hozzá.

A 444 szerint az újraszámlálás csütörtökön a 7 hátralévő kerülettel zárul. Ezek főleg közepes népességszámú kerületek, így a keddi napnál több, de a szerdainál kevesebb szavazatot számolnak újra.

Vitézy Dávid is posztolt

A főpolgármester-jelölt eközben szintén közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta: „Ez egy érvényesként elszámolt szavazat Zuglóból – valójában nyilván nem az. Mindegy is, hogy melyik jelöltnek volt beszámítva, mindhármunknál találtak ilyeneket több kerületben is, százas nagyságrendben.”

„Az érvényesek közé keveredett érvénytelen szavazatok mellett a téves jelölthöz elszámolt érvényes szavazatokból is viszonylag sokat találtak a mai újraszámlálás során. A folyamat a tegnapihoz hasonlóan a főpolgármester-jelöltek megfigyelői és a sajtó jelenlétében zajlott le, az újraszámlálást a kerületi polgármesteri hivatalok választási irodáinak munkatársai végezték – fogalmazott, majd visszautalt arra, hogy az említett XIII. kerületi szavazókörzetben „önmagában többet változott a szavazatok száma, mint amennyi a teljes köztünk lévő eredeti különbség Karácsony Gergellyel.

„Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, mivel amúgy rá adott érvényes szavazatokat tévesen hozzám számoltak a XIII. kerületi szavazatszámlálók a június 10-re virradó éjszaka. De fordítva is történt hasonló másutt. Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során, bár általában kisebb számú szavazatot érintően. Ezek vitathatatlan esetek, nagy valószínűséggel a késő éjjelig tartó számlálásból eredő emberi hibák, az átszámolás után a szavazóköri eredmény majd módosul” – írta, majd hozzátette: 

A teljes újraszámlálás nagyjából kétharmadán vagyunk túl ma délutánra, de csak ebből az egy fenti példából is látszik: valóban szükség volt az összes érvényes szavazat újraszámlálására egy ilyen szoros eredmény mellett, bármelyikünk is végez az élen a folyamat végére.

„A hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, ez a köztünk lévő eredeti, 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa. A nagyszámú hibásan rögzített szavazat azonban nem változtatott a végeredmény érdemi részén a rendelkezésünkre álló részinformációk szerint, továbbra is Karácsony Gergely vezet. Holnap a fennmaradó 8 kerületben a budapesti szavazatok maradék egyharmadát számolják újra, végeredmény pénteken lesz” – közölte Vitézy Dávid.