Megszülte gyermekét egy nő, majd a kórházban hagyta

2024.07.10. 07:12
Az Uzsoki utcai kórházban hagytak egy pár napos csecsemőt, ám mivel az anya nem mondott le szülői jogairól, az örökbefogadás nem tud elindulni. Az eset sajnos nem ritka, csak az említett egészségügyi intézményben havi gyakorisággal válik köddé az anya.

Néhány napos babát hagyott ott az Uzsoki utcai kórházban egy nő, ám nem mondott le a szülői jogairól. Erről körülbelül egy hónapja számoltak be a kórház Facebook-oldalán – közölte az RTL Híradó.

Ficzere Andrea, a Budapesti Uzsoki utcai kórház főigazgatója a csatornának nyilatkozva elmondta, hogy sajnos ebben az esetben az örökbefogadás nem tud elindulni és a kisbaba egy idő után vagy csecsemőotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerül. Jelenleg nagyon kevés hely van, ezért a szülészeten marad a kisbaba.

Az intézmény főigazgatója az Inforádióban hívta fel a figyelmet a problémára.

A mi kórházunkban legalább egy ilyen eset van havonta, de szerintem máshol is

– mondta Ficzere Andrea. Miskolcon például harminc rendezetlen jogállású babát gondoznak. A Népszava információi szerint már a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt. Az ő helyzetükön is javíthat az a törvénymódosítás, ami júliusban lépett hatályba, miszerint a kórházban hagyott gyermekekre is azok a szabályok érvényesek, mint az inkubátorban hagyott babákra. Ez azt jelenti, hogy 

amennyiben hat héten belül sem a szülők, sem más hozzátartozó nem jelentkezik, akkor elindulhat az örökbefogadás.

Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt időszakban átlagban havi kétszáz érintett gyermek volt a kórházakban, miközben több ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő van. Az Uzsoki utcai kórház főigazgatója szerint a törvénymódosítás komoly előrelépés és óriási lehetőség a kórházban hagyott gyermekeknek.

A változásnak az RTL-nek nyilatkozó civil szervezetek is örülnek, de szerintük a szoros határidő extra terheket is ró az érintett kórházakra.