Megunták a várakozást, nyílt levélben fordultak a kormánybiztoshoz az ukrajnai menekültekért

2024.07.10. 09:56
A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmát és kérdéseit, miután egy június 28-án megjelent rendeletet úgy értelmeztek, hogy az családokat szakít szét, gyerekek oktatását és integrációját szakítja meg, és tovább fokozza a menekülők kiszolgáltatottságát.

Nyílt levélben fordult a Magyar Helsinki Bizottság az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztoshoz, Pál Norberthez, mivel állítólag 10 hónapja nem válaszolt egyetlen megkeresésükre sem.

Tettük mögött az indoklás szerint az áll, hogy egy június 28-án megjelent kormányrendelet jelentősen átszabja az Ukrajnából menekülők jogait és lehetőségeit Magyarországon.

A bizottság úgy véli, hogy az új rendelet azzal fenyeget, hogy családokat szakít szét, gyerekek oktatását és integrációját szakítja meg, és tovább fokozza a menekülők kiszolgáltatottságát.

A jogvédők 11 pontba szedték kérdéseiket, ezzel kívánják tolmácsolni az ukrajnai menekültek és segítőik kérdéseit, valamint félelmeit. Egyebek mellett arra is kíváncsiak, hogy hogyan kívánja biztosítani a kormány, hogy a változással érintett gyerekek ne szakadjanak ki a megszokott óvodai, iskolai környezetükből.

A Magyar Helsinki Bizottságot az is érdekli, mi indokolja, hogy a gyerekeknek csak az egyik szülője lehet jogosult a támogatott lakhatásra, valamint igaz-e, hogy a lakhatásra jogosultak 2024. augusztus 21. napjától csak a Máltai Szeretetszolgálat által nyújtott szálláshelyeket tudják igénybe venni.

A szervezet kiemelte, hogy az Ukrajnából menekült embereknek az az érdeke, hogy tájékoztatást kaphassanak az őket érintő kérdésekről, és egy demokratikus jogállamban a mostanihoz hasonló változásokat az érintettek bevonásával, véleményüket, félelmeiket meghallgatva és azokat figyelembe véve fogadják el és léptetik hatályba.