Magyar siker az Európai Falumegújítási Díj versenyén

2024.07.10. 17:36
Európai Falumegújítási Díjat kapott a Nógrád vármegyei Varsány. Az arany minősítés a település a példaértékű fejlődéséért járt. Az 1500 fős falu úgy került a 21 legkiválóbb európai település közé, hogy előtte megnyerte ennek a versenynek a magyar kiírását.

A fődíj nyertese idén a cseh Kostelní Lhota lett. A verseny történetében ez a második alkalom, hogy Európa keleti feléből kerül ki az első helyezett. Érdekesség, hogy 2014-ben magyar győztese volt a kiírásnak, akkor Tihany kapta az elismerést. Arany, vagy azzal megegyező szintű minősítést 9 alkalommal ítéltek magyar településnek, legutóbb 2020-ban Környének. 

Varsány a Cserhát erdőkkel, legelőkkel, szántókkal ékesített dombjai között fekszik, első írásos említése 1219-ből származik. A falumegújításban sikeres önkormányzat számos pályázaton nyert már. 2023-ban például a Virágos Magyarországért versenyen az 1000 fő feletti települések kategóriájában is országos első helyezést ért el.

Az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűrijének tájékoztatása szerint a fődíjas cseh falu mellett 9 település kapott arany minősítést. Varsány az európai elismerést szeptemberben kapja meg Ausztriában, a burgenlandi Stadtschlainingben – tájékoztatott a kormany.hu.