Kiszáradás miatt riasztották a hegyimentőket egy kisfiúhoz a Börzsönyben

2024.07.11. 06:21
Túrázás közben lett rosszul egy 13 éves kisfiú Csóványos közelében. A fiatal édesapjával kirándult a hőségben, de egy idő után víz nélkül maradtak. A börzsönyi hegyimentők azonnal a segítségükre siettek.

Egy 13 éves kisfiúhoz riasztották a mentőket Csóványos térségében – közölték szerdán a Börzsönyi Speciális Mentők.

A hegyimentőket az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai is értesítették. A segélykérés szerint egy felnőtt férfi 13 éves fiával túrázik, de nem érzik jól magukat, a kisfiú pedig kifejezetten rosszul van. Az ügyeletes riasztotta a készenlétben lévő állományt, így két hegyimentő azonnal elindult terepjáróval Csóványos felé. Közben az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A hegyimentők megtalálták a bajba jutott túrázókat, ahol a családfő elmondta, hogy Márianosztra felé túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén nagyon rosszul volt a fia.

A vizük elfogyott, majd a napsütötte sziklákon csak rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők ivóvízzel látták el a kirándulókat, majd tájékoztatták az ügyeletet, hogy nem kell speciális mentést végezni. A túrázókat átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba vitték őket.

A szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli meleg miatt a a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. 

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján július 12-ig az ország egész területére elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kérték, hogy

AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT.

A kánikulában  megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.