Magyar diákokat csaphattak be egy portugáliai tanulmányúttal, többen meg is sérültek

2024.07.20. 06:17
Egy portugáliai tanulmányi kirándulásnak zöld bor készítésének megtanulása volt a célja az Erasmus-program keretében, amelyre több magyar diák is jelentkezett. Ennek ellenére a diákok nem a borkészítésbe nyertek bepillantást, hanem dobozokat ragasztottak, amely közben egy fiú megsérült – adta hírül az ATV. Egy ügyvéd szerint a fiú családja pert indíthat és kártérítésre jogosult.

Portugál zöld bor készítését szerették volna elsajátítani azok a diákok, akik az Erasmus-program keretében utaztak háromhetes tanulmányútra Portugáliába, azonban ez egyelőre nem valósult meg.  A gyerekek az áhított munka helyett ipari ragasztógéppel sérült dobozokat javítanak, viszont nem tanították meg nekik, hogyan kell használni a gépet. A tevékenység közben többen megsérültek.

A 16 éves Gácsi Álmos Bendegúz borász technikus az egyike azoknak, akik megsérültek a portugál tanulmányútjukon, ő azt mondta az ATV Híradónak, hogy a meghirdetett programmal ellentétben nem tanultak bort készíteni, helyette hibás dobozokat kellett ragasztaniuk.

A csatornának a fú elmondta, hogy furcsának találta, hogy a ragasztópisztolyának aljához gyorskötözővel volt rögzítve a vezeték, amiből szintén folyt a forró ragasztó. Ekkor történt a baj, ráadásul a munkaügyi jelentést sem kapták meg azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen baleset történt ott. Az édesanyja azt mondta, őket Bendegúz társai tájékoztatták, egészen addig nem tudtak semmiről. 

16 éves, egyedül ő nem intézkedhet, az utazást szervező hölgy pedig a nyelvi tudásának hiányosságára hivatkozva ezt nem hajlandó megtenni. Szerintünk elsősorban a borászat hibázott, mert nem tartottak oktatást a gyerekeknek, és nem adtak védőfelszerelést. Másodsorban az utazást felügyelő, kísérő Kft. által kiküldött hölgy, mert szerintünk a 16 éves gyereket rögtön kórházba kellett volna szállítania

– fogalmazott az ATV Híradónak Gácsiné Tomics Szilvia.

Az ATV információi szerint a ragasztópisztoly a diák bal tenyerét szinte teljesen leégette, amit látott a munkavezetője is, ennek ellenér még a baleset utána is dolgoznia kellett. A munkaidő végén, a szálláshelyükről vitette magát kórházba. A család próbálta felvenni a kapcsolatot a portugál munkaügyi szervekkel, de eddig nem jártak sikerrel.

Polgári per, illetőleg a büntetőper sem kizárt. A büntetőpernek az elindításában foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben gondolom megalapozottnak az eljárás megindítását

– magyarázta Nagy Melánia ügyvéd.

A jogász szerint ebben az esetben a fiú családja polgári peres úton kártérítésre is jogosult. Az ATV adása előtt nem sokkal a sérült fiú azt mondta a szüleinek, hogy többen azzal fenyegették, rosszul jár, ha jogi lépéseket tesz a család, ezért konzuli védelmet kértek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport