Gyurcsány Ferenc: Amit a Fidesz akar, az törvénnyel elkövetni szándékolt választási csalás

2024.08.30. 09:12
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke péntek délelőtt a Facebook-oldalán írta meg, hogy szerinte a Fidesz a 2026-os országgyűlési választásokon manipulációval akar nyerni, hiszen több határon túli képviselőt akarnak a Parlamentbe.

„Veszélyben érzik a választást, erre viszont nem az a válaszuk, hogy jobban kormányoznak, hanem az, hogy megváltoztatják a szabályokat. Kellene még nekik pár extra mandátum a határon túlról” – kezdte legutóbbi posztját Gyurcsány Ferenc.

„Hogy szokták mondani? Kilóg a lóláb. De nem csak az lóg ki” – jegyezte meg a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy ők a Demokratikus Koalícióban „elvi alapon nem értenek egyet a származási alapon automatikusan állampolgárságot kapott határon túliak szavazati jogával”, mivel szerintük akik nem Magyarországon élnek, azok nem viselik döntésük következményét.

Hangsúlyozta, hogy bár a határon túl élő magyarok természetesen tagjai a magyar nemzeti közösségnek, de szerintük helyes különbséget tenni kulturális/történelmi, valamint politikai nemzet között.

Ez a vita a magyar politikában ismert, e vita alapján mondja a Fidesz, hogy mi magyarellenesek vagyunk, elhallgatva, hogy a DK képviseli azt, amit a Fidesz is gondolt 1990 után két évtizedig

– emelte ki a Demokratikus Koalíció elnöke.

Hozzátette, hogy a Fidesz most még több határon túli képviselőt akar a Parlamentbe, valamint egyéni választási körzeteket alakítanának ki Magyarország területén kívül.

Gyurcsány Ferenc leírta, hogy a magyar államnak nincs közvetlen helyi képviseleti, fejlesztési, államirányítási feladata határ menti vagy erdélyi megyében, és nincs közhiteles, ellenőrizhető névjegyzék a határon túli választásra jogosultakról, továbbá nincs ellenőrizhető választási eljárás sem. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint

amit a Fidesz akar, az törvénnyel elkövetni szándékolt választási csalás.

Végül kihangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalíció határozottan ellenzi „a hazug, nemzetieskedő mezbe öltöztetett választási csalást, és minden eszközzel fel fog ellene lépni”.

Mint arról beszámoltunk, a Válasz Online úgy tudja, hogy a Fidesz vizsgálja a határon túli egyéni választókerületek kialakításának lehetőségét. A francia mintát vennék át, ahol 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. A lap szerint a választási törvény ilyen módon való átírásával egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt.

Az Index megkeresésére viszont a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta: tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.