Elkezdhették felmérni, hogyan hat a kormány megítélésére Orbán Balázs kijelentése

2024.09.29. 14:42
Telefonos közvélemény-kutatást végeznek október 23-ai nemzeti ünnepünk kapcsán, a kérdések között több arra vonatkozott, hogyan értékelik Orbán Balázs 1956-ról tett kijelentéseit – erről az RTL Híradó szerint a Reddit közösségi oldalon számolt be az egyik felhasználó.

A felhasználó arról számolt be, hogy egy közvélemény-kutató cég az október 23-ai nemzeti ünnep kapcsán hívta, először teljesen átlagos kérdéseket kapott, mint hogy tervez-e kimenni, szokta-e nézni a közvetítéseket.

Majd olyan kérdések következtek, amelyek Orbán Balázs 1956-os forradalommal kapcsolatos kijelentéseire vonatkoztak. 

Többek közt feltették a kérdést, hogy „ezután pozitívan vagy negatívan változott-e megítélése a miniszterelnök politikai igazgatójáról, a kormányról?. Arról is megkérdezték, hogy hallott-e a bocsánatkérésről, és elfogadhatónak tartja-e. 

Az előzmények 

Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója szeptember 25-én arról beszélt egy interjúban, hogy: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett.”

A kijelentése nagy közfelháborodást keltett, az ellenzéki pártok szinte egyöntetűen a miniszterelnök politikai igazgatójának távozását követelték. Orbán Balázs később bocsánatkérő posztot osztott meg közösségi oldalán, amelyhez csatolta dédnagyapja és -nagyanyja dokumentumait, akik a szovjetek elleni küzdelemben haltak meg, illetve lettek bebörtönözve.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: Ha a történelem úgy fordulna, Orbán Balázs velünk harcolna a Corvin közben. „Most a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki” – jegyezte meg a miniszterelnök. 

Gulyás Gergely is megszólalt az ügyben. „Most azok rágalmazzák Orbán Balázst kitartóan és engesztelhetetlenül, akik nem félreérthetően szoktak fogalmazni, hanem a hazugság bajnokai” – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.