2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Olaszország 0

Medián: Karácsony Gergely fölényesen vezet a főpolgármesteri versenyben

2024.05.27. 20:23
Karácsony Gergely fölényesen vezet, míg Szentkirályi Alexandra továbbra is második a főpolgármesteri versenyben – derült ki a Medián közvéleménykutató legfrissebb adataiból. A felmérés szerint a budapestiek többségének egyelőre nem egyértelmű, hogy június 9-én közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhatnak.

A Medián és a 21 Kutatóközpont felmérést készített 2024. május 17-e és 22-e között a HVG megbízásából. A közvélemény-kutatásban 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdeztek meg arról, hogy a június 9-ei önkormányzati választáson melyik jelöltre adnák le a voksukat.

A megkérdeztettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy Karácsony Gergely jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, míg 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

A FELMÉRÉS SZERINT A BUDAPESTIEK 46 SZÁZALÉKA KARÁCSONY GERGELYRE, 26 SZÁZALÉKA SZENTKIRÁLYI ALEXANDRÁRA, 24 SZÁZALÉKA VITÉZY DÁVIDRA ADNÁ LE A SZAVAZATÁT.

A válaszadók csupán 4 százaléka szavazna a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra – ismertette a portál.

A budapesti lakosok négy további – európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői, fővárosi közgyűlési listás – szavazatot is leadhatnak június 9-én. A felmérés szerint a megkérdezett budapestiek többségé egyelőre nem volt tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhatnak. A megkérdezettek 68 százaléka csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában.

Megosztott lehet a fővárosi közgyűlés összetétele 

Habár ellenzéki többség van a fővárosban, a voksok megoszlanak a listák között. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

  • Karácsony Gergely Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listájára 23, 
  • Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
  • Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
  • LMP–Vitézy-listájára 7,
  • Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.

A Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna. A lap szerint a felmérés alapján egy megosztott fővárosi közgyűléssel kellene számolnia a leendő főpolgármesternek.

Szentkirályi Alexandra cáfolta visszalépését a f őpolgármester-jelöltségtől

Ahogy az Index beszámolt róla, két és fél héttel a választások előtt a Republikon Intézet is közvélemény-kutatást készített. A felmérés szerint Karácsony Gergely támogatottsága ekkor 34 százalékon állt. A második helyezett Szentkirályi Alexandra volt, aki 25 százaléknyi szavazatra számíthat, míg az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid 21 százalékkal csak a harmadik helyet szerezte meg.

Az ATV információi szerint legkésőbb a Békemenet napjára eldől, hogy  Szentkirályi Alexandra  visszalép-e Vitézy Dávid, az LMP jelöltjének javára.

„Ez hírlapi kacsa, ilyenekkel nem foglalkozunk – közölte az Indexszel Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. „Helyette mindennap azon dolgozunk, hogy Karácsony Gergely és főnöke, Gyurcsány Ferenc végre távozzon a Városházáról, és Budapest új fejezetet nyithasson. A fővárost járva, emberekkel találkozva az a tapasztalatom, hogy a budapestiek változást akarnak. Ezért a változásért dolgozunk.”

A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért

A közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik majd. A június 9-ei voksoláson induló jelölteket emiatt arra kértük, mondják el az Index olvasóinak, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek Budapest vezetésére, hogyan látják a főváros jelenlegi helyzetét, és megválasztásuk esetén milyen tervekhez kérik a választópolgárok felhatalmazását. 

Sorozatunk első, múlt keddi részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, szerdán Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit. Csütörtökön Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje osztotta meg terveit az Index olvasóival, végül Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje mondta el lapunknak elképzeléseit.