Karácsony Gergely kúriai beadványában többségében baloldali vezetésű kerületeket vádol

DSC8880
2024.06.18. 13:03
Nincs bizonyíték arra, hogy a szavazatok újraszámlálásánál visszaélés történt volna, de a főpolgármesteri városvezetés szerint épp elég indok a választás eredményének megsemmisítésére és új főpolgármester-választás kiírására, hogy a csalás elvi lehetőségét nem zárták ki.

Különös indoklással támadta meg Karácsony Gergely főpolgármester a Kúrián a Nemzeti Választási Bizottság szavazat-újraszámlálást követő június 14-ei határozatát (amely szerint egyébként 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást).

Az Index által megismert felülvizsgálati kérelmében az általános főpolgármester-választás újra elrendelésének szükségességét több aggály megfogalmazásával indokolta. Mint ismert, a budapesti helyi választási irodák (HVI) vezetőinek múlt héten a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke feladatul szabta, hogy a lezárt urnákat/dobozokat nyissák fel, az érvénytelen szavazólapokat zárják szállítóborítékba, és azt juttassák el az NVI székházába.

Karácsonyék szerint viszont:

  • Az urnák/dobozok felbontásáról készített jegyzőkönyvek szerint a II., a IX., a XIII. és a XV. kerületben nem volt jelen az urnabontásnál HVB-tag, a IV. kerületben a HVB jelen lévő tagja nyilatkozata szerint a dobozok nem voltak szabályszerűen lezárva, míg a XVII. kerületben nem volt utalás arra a jegyzőkönyvben, hogy HVB-tag jelen lett volna az urnabontásnál. Azt is megállapították, hogy a XVIII. kerületben az urnabontási folyamat nagyobb részében nem volt jelen HVB-tag.
  • Az NVI székházában készült jegyzőkönyvekből az is kiolvasható, hogy a szállítóborítékban található szavazólapkötegeket nem lehetett megbontatlanul kötegeltnek minősíteni kerületenként az alábbi számú szavazókörben:

I. kerület 6 szavazókör, II. kerület 34 szavazókör, III. kerület 87 szavazókör, IV. kerület 45 szavazókör, V. kerület 7 szavazókör, VI. kerület 3 szavazókör, VII. kerület 11 szavazókör, VIII. kerület 26 szavazókör, IX. kerület 1 szavazókör, X. kerület 28 szavazókör, XI. kerület 63 szavazókör, XII. kerület 6 szavazókör, XIII. kerület 5 szavazókör, XIV. kerület 51 szavazókör, XV. kerület 26 szavazókör, XVI. kerület 50 szavazókör, XVII. kerület 74 szavazókör, XVIII. kerület 31 szavazókör, XIX. kerület 35 szavazókör, XX. kerület 23 szavazókör, XXI. kerület 19 szavazókör, XXII. kerület 10 szavazókör, XXIII. kerület 8 szavazókör,

ezért sérült a választási eljárási törvény. Mindezek alapján úgy látja a főpolgármester, hogy kétség merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a szavazatoknak a választás éjszakáján a szavazatszámláló bizottság által való megszámolása és a jogorvoslati fórumként eljáró választási bizottság vagy bíróság általi újraszámolás között a szavazólapok tartalma megváltoztatható volt-e. 

Bizonyítékot ugyan nem tudnak szolgáltatni arra, hogy valóban történt is ilyen visszaélés, de azt emelték ki, hogy az újraszámolás lebonyolítása azt mindenesetre nem zárta ki,

mivel nem volt biztosítható az újraszámolásra került szavazólapok tartalmának változatlansága, az érintett érvénytelen szavazólapok száma pedig meghaladta az első és a második jelölt szavazatszáma közötti különbséget.

Azért kérik, hogy a főpolgármester-választást Budapest egész közigazgatási területén ismételjék meg, mivel az érintett szavazókörök száma olyan nagy, illetve azok a városban olyan mértékben mozaikszerűen helyezkednek el, hogy a csak ezen szavazókörökre korlátozott ismételtetés a választópolgárok széles körét zavarná össze, illetve az eltérő részvételi hajlandóság a meg nem ismételtetett és a megismételtetett szavazókörökhöz tartozó választópolgárok szavazatának olyan mértékben eltérő súlyt adna, hogy az már a választójog egyenlőségének az alkotmányos elvét is sértené.

Azzal, hogy az említett urnabontásoknál számos kerületben nem volt jelen HVB-tag, a főpolgármesteri vezetés közvetett módon döntően a baloldali vezetésű kerületeket vádolta meg azzal, hogy nem tudták a törvényes feltételeket helyben biztosítani. A kifogásolt kötegelési problémák kétharmada (424 eset) is ellenzéki kerületben történt, ahol a helyi választási irodát a baloldal felügyeli. 

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely még az újraszámlálás eredményének megállapítása előtt úgy fogalmazott, „összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte”. 

A Kúriához beadott felülvizsgálati kérelmet az a Tordai Csaba ügyvéd jegyzi, aki érintett lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által folytatott két büntetőeljárásban, amelyek költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt indultak. 

Arról a meghökkentő, abszurd helyzetről, hogy Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-jelölti versenyfutást, mégis új választást szeretne, több elemzőt is megkérdeztünk, összeállításunkat ide kattintva olvashatják el

(Borítókép: Szavazat-újraszámlálás 2024. június 14-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)