Országos razziát hirdetett a fogyasztóvédelmi hatóság a kínai éttermekben

2025.03.20. 09:53
Nemrég több kínai büfét is bezáratott a fogyasztóvédelmi hatóság súlyos higiéniai problémák miatt. Az utóellenőrzés tapasztalatai alapján azonban több étterem is teljesítette jogszabályi kötelezettségét, így folytathatták tevékenységüket. Az NKFH azt is bejelentette, hogy országos vizsgálatot rendelt el a távol-keleti gyorséttermeknél.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) több budapesti kínai étterem hatósági ellenőrzésekor súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tárt fel, amelyek miatt elrendelte a vendéglátóegységek azonnali bezárását, valamint a nyomon követhetetlen alapanyag és készételek forgalomból történő kivonását.

A hatóság az ellenőrzéseken hasonló jellegű élelmiszer-biztonsági és higiéniai problémákat tapasztalt. A vizsgált éttermek általános higiéniai állapota rendkívül elhanyagolt volt:

  • A konyhai területek és a főzőtér erősen szennyezettek, a padlót koszos kartonlapok borították és a falburkolatok több helyen sérültek, megnehezítve azok tisztítását.
  • A hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, míg a tárolófiókok töröttek és elhanyagoltak.
  • Az NKFH munkatársai rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken.
  • A mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, amely egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra.
  • A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.

Az NKFH hatékony fellépését jól mutatja, hogy az ellenőrzéseken feltárt hiányosságok és szabálytalanságok gyors és határozott intézkedéseket eredményeztek.

Szigorúan fellép a hatóság

Ezek az intézkedések nemcsak az élelmiszer-biztonság és a fogyasztók védelme szempontjából voltak kiemelkedően fontosak, hanem egyértelmű jelzést is adtak az ágazat szereplői számára, hogy a hatóság szigorúan fellép a szabálytalanságokkal szemben. Az utóellenőrzések eredményei pedig azt bizonyítják, hogy az érintett vendéglátóhelyek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és a szükséges intézkedések végrehajtásával biztosította, hogy működése megfeleljen az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.

Ennek eredményeként ezek az éttermek ismét megnyithattak, immár a jogszabályoknak megfelelő módon működve. Ez hosszú távon az egész vendéglátóipari szektorra pozitív hatással van, hiszen növeli a fogyasztók bizalmát és javítja a szolgáltatások minőségét – írták. 

Annak érdekében, hogy a hasonló tevékenységet folytató vendéglátóegységek megfelelően működjenek, országos vizsgálat elrendelésére került sor.

Az NKFH elnöke, Német-Weingartner Lilla hangsúlyozta, hogy „az elmúlt hetek ellenőrzési tapasztalatai alapján a kormányhivatalokkal együttműködve országszerte fellépünk annak érdekében, hogy a vendéglátó-ipari létesítmények üzemeltetői betartsák az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat és jogkövető magatartást tanúsítsanak”.

Hozzátették, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is elkötelezett az élelmiszer-biztonság és a fogyasztók egészségének védelme mellett, és minden esetben határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.