Schwab Richárd: Akinek magas a vérnyomása, ne egyen a kötözött sonkából!
Az ünnepekkor mindenki örömmel eszik és iszik, amivel nincs is semmi baj egy bizonyos pontig, de ha túlzásba visszük az evést vagy az italfogyasztást, azzal jelentősen megterheljük az emésztőszerveinket. Akár komolyabb bajunk is lehet.
A magyar gasztronómiai hagyományok előnyben részesítik a nehéz, zsíros ételeket, és ez az ünnepekkor csak tovább fokozódik, a mennyiségről nem is beszélve. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus az Indexnek elmondta: fontos a mértékletesség, amire már a vásárláskor figyelni kell. Ráadásul rengeteg vörös húst fogyasztunk, ami számos problémát okozhat a magas vérnyomástól kezdődően a visszatérő migrénig.
Egyes vizsgálatok rámutattak, hogy időszakos vegetáriánus életmóddal és böjtöléssel rengeteget tehetünk az egészségünkért, olyannyira, hogy akár a vérnyomásgyógyszereket is el tudjuk hagyni.
Zacher Gábor szerint bár locsolkodás közben már nem isszuk le annyira magunkat, mint jó néhány évvel korábban, a fiatalok hajlamosak a nagyobb ünnepekkor túlzásba vinni az ivást és a szórakozást, aminek sok esetben a toxikológia a vége.


