Hamarosan berobban az eperszezon, mutatjuk, milyen árakra kell készülni

2025.04.27. 12:18
Ha tavasz, akkor eperszezon. Valószínűleg kevés olyan ember él Magyarországon, aki nem szereti a korai érésű gyümölcsöt, mégis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy fogyasszanak belőle. Ennek oka a folyamatos drágulás, és a legfrissebb hírek szerint 2025-ben sem ment lejjebb az eper ára. Egy vészjósló márciusi előrejelzés 5000 forintos kilónkénti árat vetített előre – ez ugyan nem vált valóra, de olyan nagyon nem lőttek mellé a tippel.

„Ha a tavalyi évet nézzük, vagy a tavalyelőttit, akkor az eper ára 5000 forint körül indul kilónként, ami egy hétig lesz tartható. Ezután a piac összeér, elindul mindenki, és ez mérsékelni fogja az árakat” – így jósolta meg a Délmagyarnak egy Szeged környéki eperkertész a 2025-ös szezon várható árait még március végén. Ocskó Péter arról beszélt, hogy bár sok árusnál nagy számokkal virít az 1500 forintos ár, az csak becsapás, vevőcsalogatás, ugyanis nem a kilónkénti árakra vonatkozik, ráadásul az eper nem is magyar termelőktől származik, hanem főként Görögországból és Spanyolországból. A valós kilónkénti ár 3-4000 forint körül mozog az eperkertész szerint.

A Kemma Tatabányán járt utána, hogy mi a helyzet eperfronton április végén. A vármegyei lap kiemeli, hogy bár az eperszezon májusban szokott indulni, a fóliasátor alatt termett gyümölcsöket már most megvehetjük az árusoknál. A komárom-esztergomi vármegyeszékhelyen jelenleg elég széles skálán mozog az ár: 1500 és 4000 forint között lehet epret vásárolni. A nagy különbséget az okozza, amiről fentebb is írtunk: a kisebb kiszerelés. Az áruházakban 1000–1500 forint között juthatunk hozzá eperhez, de azok javarészt külföldről behozott termékek, nettó súlyuk pedig csupán fél kilogramm. 

A megyei lapnak nyilatkozó eperföld-tulajdonos arról beszélt, hogy a magyar eper drágább, mint az importált, de az árak alakulásában az is közrejátszhat, hogy a vásárlásról kapunk-e számlát, vagy sem. Tóth Kata azt is elárulta, hogyan lehet megkülönböztetni a hazai terméket a külfölditől:

  • ha nem szezonális időszakban árulják, akkor minden bizonnyal külföldi az eper;
  • a magyar eper íze intenzív, édes, a külföldi pedig vizesebb állagú és kevésbé aromás.

A szakember kiemelte, hogy mindenképpen lesz a szezonban magyar eper, ugyanis sikerült megvédeniük a gazdáknak a termést a márciusi fagyoktól. A kérdés már csak az, mennyiért vásárolhatjuk majd. 2024-ben szintén írtunk az eperszezon kezdetén az árak alakulásáról, akkor 1500 és 3200 forint között árulták a piros gyümölcs kilóját.