Frigyes
18 °C
24 °C

'A butaság bibliai bűne'

2003.09.16. 16:49
Balsai István MDF-es országgyűlési képviselő és Bencze B. György fideszes II. kerületi képviselő, volt polgármester több, a K&H brókercégének ügyeivel összefüggő kérdésre várnak választ Horváth Csaba szocialista polgármestertől, aki minden ellenzéki vádat visszautasított.
"Kinek a döntése alapján parkolt 700 millió forint az önkormányzat egyik számláján lekötés nélkül, minimális látra szóló kamatért 2003. január 2. és 2003. február 12. között?" - kérdezték az ellenzéki politikusok egy budapesti K&H fiók előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

A politikusok azt is tudni szeretnék: "Igaz-e az a feltételezés, hogy a jogszabályt sértő módon vásárolt mintegy 700 millió forint befektetési jegyről szóló adásvételi szerződés hetekkel a tranzakció után, visszadátumozva került aláírásra?". Közölték: a birtokukba került egy két változatban készült adásvételi szerződés, így nem lehet tudni, melyik a "valódi".

Megítélésük szerint Horváth Csaba polgármester a képviselőtestület jóváhagyása nélkül, jogszabálysértő módon vásárolt, illetve adott el K&H befektetési jegyeket. A politikusok arra is választ várnak, "volt-e köze Kulcsár Attilának és a K&H ügyben érintett cégeknek Horváth Csaba 2002. évi országgyűlési és önkormányzati kampányainak finanszírozásához". Elmondták: általuk felkért szakemberek becslései alapján a két kampány költségvetése meghaladta az 50 millió forintot.

Horváth Csaba az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: az áthúzódó kötelezettségek és az önkormányzati dolgozók bérének maradéktalan kifizetése bizonytalan volt a bevételek késlekedése miatt, ezért tartották a kerület pénzét látra szóló betétként a számlavezető bankban. A polgármester szerint nem igaz sem az a feltételezés, amely szerint az említett adásvételi szerződést visszadátumozva írták alá, sem pedig az az állítás, amely szerint egy adásvételi szerződés két különböző változatban készült volna. Horváth Csaba közölte: a befektetési jegyek eladásánál, illetve vásárlásánál éppen a korábbi kerületi vezető, Bencze B. György által folytatott, rendeletben is rögzített gyakorlat szerint járt el.

A szocialista polgármester elmondta, hogy kampányainak finanszírozásához nem volt köze Kulcsár Attilának vagy a K&H ügyben érintett cégeknek, és annak költségeivel a törvénynek megfelelően elszámolt. Horváth Csaba arra kérte az ellenzéki politikusokat, "a jövőben inkább igyanak meg nálam egy kávét, és előbb nekem tegyék fel kérdéseiket, mielőtt a nyilvánossághoz fordulnak".

"Vagy attól tartanak, hogy akkor nem lenne módjuk rágalmazni, vagy ha finomabban akarok fogalmazni: a butaság bibliai bűnébe esni?" - mondta, hozzátéve: "egy kellemes beszélgetésen talán még arra is sort keríthetnénk, hogy Bencze B. György miért folytatott olyan felelőtlen, túlköltekező gazdaságpolitikát, hogy közel 1 milliárd forintos hiánnyal adta át a polgármesteri székét".