Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'A butaság bibliai bűne'

2003.09.16. 16:49
Balsai István MDF-es országgyűlési képviselő és Bencze B. György fideszes II. kerületi képviselő, volt polgármester több, a K&H brókercégének ügyeivel összefüggő kérdésre várnak választ Horváth Csaba szocialista polgármestertől, aki minden ellenzéki vádat visszautasított.
"Kinek a döntése alapján parkolt 700 millió forint az önkormányzat egyik számláján lekötés nélkül, minimális látra szóló kamatért 2003. január 2. és 2003. február 12. között?" - kérdezték az ellenzéki politikusok egy budapesti K&H fiók előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

A politikusok azt is tudni szeretnék: "Igaz-e az a feltételezés, hogy a jogszabályt sértő módon vásárolt mintegy 700 millió forint befektetési jegyről szóló adásvételi szerződés hetekkel a tranzakció után, visszadátumozva került aláírásra?". Közölték: a birtokukba került egy két változatban készült adásvételi szerződés, így nem lehet tudni, melyik a "valódi".

Megítélésük szerint Horváth Csaba polgármester a képviselőtestület jóváhagyása nélkül, jogszabálysértő módon vásárolt, illetve adott el K&H befektetési jegyeket. A politikusok arra is választ várnak, "volt-e köze Kulcsár Attilának és a K&H ügyben érintett cégeknek Horváth Csaba 2002. évi országgyűlési és önkormányzati kampányainak finanszírozásához". Elmondták: általuk felkért szakemberek becslései alapján a két kampány költségvetése meghaladta az 50 millió forintot.

Horváth Csaba az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: az áthúzódó kötelezettségek és az önkormányzati dolgozók bérének maradéktalan kifizetése bizonytalan volt a bevételek késlekedése miatt, ezért tartották a kerület pénzét látra szóló betétként a számlavezető bankban. A polgármester szerint nem igaz sem az a feltételezés, amely szerint az említett adásvételi szerződést visszadátumozva írták alá, sem pedig az az állítás, amely szerint egy adásvételi szerződés két különböző változatban készült volna. Horváth Csaba közölte: a befektetési jegyek eladásánál, illetve vásárlásánál éppen a korábbi kerületi vezető, Bencze B. György által folytatott, rendeletben is rögzített gyakorlat szerint járt el.

A szocialista polgármester elmondta, hogy kampányainak finanszírozásához nem volt köze Kulcsár Attilának vagy a K&H ügyben érintett cégeknek, és annak költségeivel a törvénynek megfelelően elszámolt. Horváth Csaba arra kérte az ellenzéki politikusokat, "a jövőben inkább igyanak meg nálam egy kávét, és előbb nekem tegyék fel kérdéseiket, mielőtt a nyilvánossághoz fordulnak".

"Vagy attól tartanak, hogy akkor nem lenne módjuk rágalmazni, vagy ha finomabban akarok fogalmazni: a butaság bibliai bűnébe esni?" - mondta, hozzátéve: "egy kellemes beszélgetésen talán még arra is sort keríthetnénk, hogy Bencze B. György miért folytatott olyan felelőtlen, túlköltekező gazdaságpolitikát, hogy közel 1 milliárd forintos hiánnyal adta át a polgármesteri székét".