Vilhelmina
11 °C
28 °C

Jövőre már csak egy nyelvet tanítanának az iskolákban

2002.10.31. 10:29
Fölösleges két nyelvet tanulni heti két-három órában, mert így egyiket sem tanulják meg rendesen a diákok - véli Magyar Bálint. Az oktatási miniszter szerint a diákok túlterheltek, mert az oktatási rendszer a lexikális tudásra koncentrál, az iskolákban pedig gyakran kétszer is tanítanak "jóformán szükségtelen dolgokat".
Eltörölné a két idegen nyelv kötelező oktatását 2003-tól Magyar Bálint. A magyar diákok túlterheltek, ennek egyik oka, hogy az iskolarendszer "pazarlóan bánik a diákok energiáival". Gyakran kétszer, az általános- és a középiskolában is tanítanak "jóformán szükségtelen dolgokat" - nyilatkozta az oktatási tárca vezetője a Magyar Hírlapnak.

Második nyelv vizsga után

A két nyelv kötelező oktatása ellen szól, hogy az iskolákban heti két-három nyelvórát tartottak, így azonban a diákok egyiket sem tanulták meg rendesen. A második nyelv oktatását a tárca tervei szerint akkor engedélyeznék, ha az első idegen nyelvet minimum heti öt órában oktatják, illetve ha a diákoknak már van nyelvvizsgájuk.

Előre tanítanak

Az oktatási miniszter szeretné, ha megváltozna az a gyakorlat, hogy az iskolatípusok "előre tanítanak", azaz az általános iskolában középiskolai, a középiskolákban pedig egyetemi követelményeket támasztanak. Hibának nevezte továbbá, hogy az oktatás alapvetően a lexikális tudásra koncentrál.