Judit
2 °C
7 °C

Jövőre már csak egy nyelvet tanítanának az iskolákban

2002.10.31. 10:29
Fölösleges két nyelvet tanulni heti két-három órában, mert így egyiket sem tanulják meg rendesen a diákok - véli Magyar Bálint. Az oktatási miniszter szerint a diákok túlterheltek, mert az oktatási rendszer a lexikális tudásra koncentrál, az iskolákban pedig gyakran kétszer is tanítanak "jóformán szükségtelen dolgokat".
Eltörölné a két idegen nyelv kötelező oktatását 2003-tól Magyar Bálint. A magyar diákok túlterheltek, ennek egyik oka, hogy az iskolarendszer "pazarlóan bánik a diákok energiáival". Gyakran kétszer, az általános- és a középiskolában is tanítanak "jóformán szükségtelen dolgokat" - nyilatkozta az oktatási tárca vezetője a Magyar Hírlapnak.

Második nyelv vizsga után

A két nyelv kötelező oktatása ellen szól, hogy az iskolákban heti két-három nyelvórát tartottak, így azonban a diákok egyiket sem tanulták meg rendesen. A második nyelv oktatását a tárca tervei szerint akkor engedélyeznék, ha az első idegen nyelvet minimum heti öt órában oktatják, illetve ha a diákoknak már van nyelvvizsgájuk.

Előre tanítanak

Az oktatási miniszter szeretné, ha megváltozna az a gyakorlat, hogy az iskolatípusok "előre tanítanak", azaz az általános iskolában középiskolai, a középiskolákban pedig egyetemi követelményeket támasztanak. Hibának nevezte továbbá, hogy az oktatás alapvetően a lexikális tudásra koncentrál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?