Bernadett
-2 °C
4 °C

Németh Miklós nem emlékszik a lista tartalmára

2005.03.03. 21:16
"Az én erkölcsi mércém az, hogy egyetlen ártatlan embert sem keverek gyanúba" -olvasható Németh Miklós csütörtököi nyilatkozatában, amit a vasárnap közzétett ügynöklistával kapcsolatban írt. A volt kormányfő ugyanakkor elismeri, ő is átadott egy listát, és elismerte, nem ő rendelte, és arra sem emlékszik, mit tartalmazott. Kuncze szerint Németh annak idején nem postás volt, hanem miniszterelnök, és feltehetően célja volt a lista az átadásával.

Az Index által is napok óta keresett Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek adott írásos nyilatkozatában elismerte, hogy átadott egy listát utódának, Antall Józsefnek. Németh viszont azt állítja, a listát nem ő állíttatta össze. A volt kormányfő teljes, szerkesztetlen levelét itt olvashatja.

Kuncze: Németh nem postás volt
Németh Miklós volt miniszterelnök listájáról Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: tény, hogy ezt a listát Németh Miklós adta át, aki annak idején nem postás volt, hanem miniszterelnök, és feltehetően célja volt a lista az átadásával.
"A lista ellenőrizetlen, én nem tudom, hogy ez az, amit annak idején átadtak, de úgy tűnik, hogy azok, akik a listát készítették, azoknak inkább a zsarolás volt a céljuk, mint a helyzet tisztázása" - mondta a szabad demokraták elnöke.
Kuncze Gábor azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerdán bezúzta a Political Capital ezer nevez tartalmazó listáját, azt mondta, megítélése szerint ezek után szabad kezük van azoknak, akik a történészek és levéltárosok megállapításait nyilvánosságra akarják hozni.
Kuncze szerint azelőtt kellene végre törvényben rendezni a kérdést, hogy kezelhetetlenné válnának a folyamatok.
Olvasta, de nem emlékszik

Németh Miklós elmondta, az úgynevezett ügynöklistát tizenöt éve "természetesen elolvasta", de sem szerkezetére, sem a lista egészére nem emlékszik. "Ezért egyetlen megjelent névről sem tudom határozottan állítani, hogy megtalálható-e azon a listán, amelyet én átadtam" - közölte írásos nyilatkozatában a volt kormányfő.

Németh Miklós "erkölcsi kötelességének" nevezte, hogy hozzájáruljon az internetre az utóbbi napokban feltett úgynevezett "ügynöklisták" ügyének tisztázásához, melyekről külföldi útjáról hazatérve értesült. Hangsúlyozta, nem tudja, hogy az általa átadott - néhány oldalas, személyes adatokat is tartalmazó - lista milyen viszonyban van az internetre Szakértő ,90 aláírással vasárnap feltett úgynevezett 219-es listával, "mert a listáról magamnak másolatot nem készítettem, s pontosan ma már nem tudom felidézni az átadott lista részleteit". "Elszörnyedve gondolok arra, hogy e lista közzététele nyomán ártatlan emberek keveredhetnek gyanúba, és úgy tűnik, hogy már gyanúba is keveredtek, írja a volt kormányfő.

A BM-től kapta

Németh emlékei szerint a kormányzati átadás-átvételi folyamat részeként 1990 májusában Antall Józsefnek átadott egy listát, de azt írta róla, azt a Belügyminisztériumtól kapta. "A lista a Belügyminisztériumtól került be a miniszterelnökségre. Nem tudom, milyen megfontolásból. A Belügyminisztérium megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni és a listát nekem továbbítani. Gál Zoltán, akkori belügyminiszter hétfőn az Indexnek viszont azt állította, hogy nem tud arról, a BM-ben bármiféle lista készült volna.

Én mást ekkor - rövid idővel az új kormány eskütétele előtt - már nem tehettem, azaz a listát betettem több más fontos irattal együtt az utolsó, általam összeállított dossziéba és átadtam a miniszterelnök úrnak. Megemlítettem a miniszterelnök úrnak, hogy én semmiféle listát nem rendeltem, ezért hitelességéről nyilatkozni nem tudok. De mivel hozzám került, köteles vagyok neki ezt is hiánytalanul átadni. "Most is ezt gondolom. A listát át kellett adnom egyszerűen azon oknál fogva, hogy kézhez kaptam - írja Németh Miklós."

Németh szerint a lista több ezer oldalnyi, a minisztériumok, a főhatóságok és a miniszterelnökség által az új kormánynak átadott dokumentum része volt. A volt kormányfő állítása szerint nem tudja, hogy az Antall Józsefnek átadott lista hány példányban készült, vagy hogy ki kinek hány példányt adott. "Ennek tisztázása nem az én dolgom" - írta. Szerinte az iratot akkor is átadta volna, ha más összetételű kormány alakul.

"A múlt sebei fakadnak fel"

Németh bírálta, hogy a "Szakértő '90-hez" köthető lista éppen akkor jelent meg, amikor az ügynökök listájának nyilvánosságra hozatalát szabályozó törvényt vitat a parlament. Ha ez folytatódik, akkor nem kerül pont a múlt végére, hanem éppen ellenkezőleg: a múlt sebei fakadnak fel, sőt új sebeket is ejtenek" - írta. Németh reméli, hogy a megindított rendőrségi eljárás tisztázza, hogy a jogsértés olyan mértékű-e, amely bűnvádi eljárás indítását igényli.

A volt kormányfő szerint azoknak, akik nyilatkoztak arról, hogy az internetes lista egyezik-e az általa Antall Józsefnek átadott listával, maguknak kell erkölcsileg elszámolniuk. "Az én erkölcsi mércém az, hogy egyetlen ártatlan embert sem keverek gyanúba". "Erkölcsi értékítéletem azonban nem változik: ártatlan emberek meghurcolásában nem működök közre. Nemcsak most, hanem máskor sem" - írta Németh Miklós, aki levelét azzal zárja, hogy az ügyben további nyilatkozatot nem kíván tenni.