József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ismét határozatképtelen az Alkotmánybíróság

2005.04.13. 10:55
Egy hónapon belül másodszor válik határozatképtelenné az Alkotmánybíróság, tudta meg az Index. A testület egyik bírájának ugyanis halaszthatatlan külföldi úton kell részt vennie és ezáltal az amúgy 11 fős, de most 8 taggal működő AB működésképtelenné válik.
Elmarad az Alkotmánybíróság (AB) jövő hétfői és keddi teljes ülése, mivel azokon nem tudna megfelelő számű alkotmánybíró megjelenni, tudta meg az Index. Balogh Zsolt, a testület elnökének kabinetfőnöke az értesülést megerősítve elmondta, az ülés az egyik bíró halaszthatatlan külföldi útja miatt marad el.

Elmondása szerint tavaly december óta nyolc taggal működik az amúgy 11 fős testület. Emléketetett a vonatkozó jogszabályokra, amelyek értelmében nyolc fő alatt az AB határozatképtelen.

Másodszor fordul elő

Amióta a működőképesség határához érkezett a testület, most fordul elő másodszor, hogy a bírák nincsenek elegen a határozatképességhez. Legutóbb körülbelül egy hónapja történt meg ugyanez.

Balogh Zsolt elmondta, hogy a hétfői és keddi ülésen 14 napirendi pontot tárgyaltak volna. Ezek közt említette a nyugtaadással kapcsolatos jogszabályokra vonatkozó indítványt, valamint a nyugdíjemelésekkel és a privatizációval összefüggő népszavazási kezdeményezést.

Üres posztok

Németh János, a testület korábbi elnökének megbízatása 2003 nyarán járt, le, akkor töltötte be ugyanis a hetvenedik életévét. Czúcz Ottó tavaly május 30-án mondott le és ezzel kilenc főre csökkent az eredetileg tizenegytagú testület. Tavaly év végén (december 23-án) pedig Strausz János is elérte hetvenedik életévét, azaz megszűnt az ő megbízatása is. A pártok lassan egy éve tárgyalnak a megüresedett posztok betöltéséről, egyezségre azonban nem jutottak a kétharmados parlamenti döntést igénylő kérdésben.