Aliz
6 °C
14 °C

Megerősített kormányfői ígéret a bíróságoknak

2002.02.07. 15:50
A pénzügyminiszter most írásban vállalta, hogy teljesül az, amit a kormányfő még a nyáron megígért. Varga Mihály szerint időben megkapják a bíróságok a nekik ígért költségvetési gyorssegélyt. Legalábbis azt a részét, ami a Pest Megyei Bíróság felújításához szükséges.
Varga Mihály pénzügyminiszter a kormány nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a Pest Megyei Bíróság felújításához szükséges pénzt a költségvetési törvényeken keresztül biztosítják a bíróságok számára. Mindez Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének írt leveléből derül ki. Így mindössze 218 millió forint hiányzik abból a 4 milliárd forintból, amit Orbán Viktor még a nyáron ígért az igazságszolgáltatásnak.

A pénzügyminiszter írásban adta a szavát

Varga Mihály levelében a maga részéről is szükségesnek és fontosnak tartja az ország második legnagyobb bíróságának bővítését és felújítását. Az ehhez szükséges költségvetési forrás biztosítását ezért maga fogja a kormány előtt kezdeményezni. Azt a pénzt ami még ebben az évben kell ahhoz, hogy megkezdődhessen az építkezés az idei költségvetési tartalékból fizetik majd. Ami ezen felül szükséges, azz az adott év költségvetésébe foglalják - ígéri a pénzügyminiszter.

Mert szükséges, mert megérdemli és mert van rá lehetőség

Orbán Viktor miniszterelnök és Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság elnöke még júniusban találkozott. Akkor még úgy tűnt, tárgyalásuk messze a legsikeresebb volt valamennyi korábbinál. A Legfelsőbb Bíróság épületében tett kormányfői vizit ugyanis négymilliárd forintot jelentett az igazságszolgáltatásnak. - Mert szükséges, mert megérdemli és mert van rá lehetőség - fogalmazott akkor a kormányfő. Ez az összeg, a bírák életpálya- pótlékára, a szabálysértési ügyek letárgyalhatóságára valamint mintegy 3 milliárd forintos nagyságrendben - a Pest Megyei Bíróság épületbővítésének fedezetéül szolgált.

Solt Pál a múlt héten még aggódott

A múlt héten még úgy tűnt, hiába a nyári kormányfői ígéret, korántsem biztos, hogy az idén megkapják a bíróságok azt a pénzt, amit még a nyáron Orbán Viktor ígért. Az emiatt kialakult nyugtalanságáról Solt Pál beszélt az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt. A bizottsági ülésen a miniszter helyett jelen lévő pénzügyminisztériumi főosztályvezető akkor csupán azt közölte: a kért összeget előjegyzésbe vették.

Már csak 218 millió hiányzik

A nyáron ígért gyorssegély - amelynek kifizetését a legutóbbi brüsszeli országértékelés egyébként tényként kezeli - azért lett volna különösen fontos mert igen jelentős összeg hiányzik a bíróságok költségvetéséből. Emiatt pedig egyre nehezebben biztosíthatóak a mindennapi működés - azaz az ítélkezés - feltételei. A pénzügyminiszter írásos fizetési kötelezettségvállalásával így 218 millió forint hiányzik a kormányfői ígéretből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?