Emma
9 °C
26 °C

Most Dávid volt Gyurcsány, Kuncze pedig Orbán

2006.04.07. 00:05
Alighanem a normalitás, az átlag felé igyekezték főnökeiket elhúzni Gyurcsány és Orbán tanácsadói a szerdai választási párbaj után. Az ellenfelét akkor még (részben sikerrel) lepofozni akaró, szocialista miniszterelnök lenyugtatta magát, visszafogottabb lett a csütörtöki négypárti vitára, Orbán pedig kissé fölébredt enervált, bágyadt, kockázatkerülő állapotából, picit több élettel mondta föl a leckét. Ettől persze sokkal unalmasabb lett a csütörtöki kampányesemény, mint a párviadal.

A kétszereplős párbaj eleve jobban egymás felé irányítja a felek energiáit, mint egy négyfős álvita, a parlamenti pártok listavezetőinek csütörtök esti műsora azonban nem csak emiatt volt sokkal unalmasabb, mint a két nagy párt miniszterelnök-jelöltjének egy nappal korábbi összecsapása. Egyesek például elképzelhetőnek tartottak volna egy mindenki Orbán Viktor ellen felállást, ami némi izgalmat vihetett volna az amúgy a szabályok miatt eleve beszorított kampányeseménybe.

Kölcsönös taszítás: szabályos tetraéder

A három-egyes felállás azonban valójában se a magát az MSZP-től megkülönböztetni akaró SZDSZ-nek, se a balra kacsingatás vádját cáfolni akaró MDF-nek nem volt érdeke. Így a négy résztvevő szinte végig azon mesterkedett, hogy egy szabályos tetraéder négy csúcsába pozícionálja magát. (Ez az a geometriai test, amelynek sarkai egyforma távolságra vannak valamennyi többi csúcstól.)

Gyurcsány Ferenc többször, az egészségügynél és a munkahelyteremtésnél is hangsúlyozta, hogy pártja, az MSZP az SZDSZ és a Fidesz közötti álláspontot foglalja el. Tartalmilag persze semmi különös nincs abban, ha egy magát progresszív szocdem pártként meghatározó formáció a liberális és a konzervatív pozíció között találja magát, taktikailag viszont jól jöhet a szocialisták, különösen a bizonytalan szavazók meggyőzésében, ha centrumként mutathatják meg magukat. Márpedig a két nagy párt képviselője törekedett erre, mondta Kern Tamás politológus az Indexnek. A Századvég elemzője szerint ez egyébként a Fidesz elnökének sikerült jobban, Orbán Viktor hatásosabb volt.

Kuncze nem csillogott

A vitát hallgatva úgy lehetett érezni, hogy Kuncze Gábor maga is segített abban, hogy pártja, az SZDSZ egy szélsőség, a liberális szélsőség képviselőjeként tűnjön föl. A munkaügyről szóló első részben például szinte tagadta, hogy az államnak lehet aktív szerepe a munkahelyteremtésben, pedig az ilyesmit ma már a dogmatikus szabadelvűek is elfogadják. De még ezt az álláspontot is sokkal markánsabban, plasztikusabban képviselte a vita után az MTV stúdiójába meghívott Barcza György. Az ING vezető elemzője azt mondta, ahol nem okoz óriási költségvetési hiányt az állam túlköltekezése, Nyugat-Európában, vagy például Csehországban, a magyarnak harmada, 2 százalék a jegybanki irányadó kamat. Ez a legjobb ajándék a munkahelyeket teremtő vállalkozóknak, jobb, mint bármilyen támogatás.

Talán hatásosabban érvelhetett volna Orbán fővárosfejlesztési minisztériuma ellen is a liberális pártvezér, ha azt próbálja elhitetni, hogy a Fidesz ötlete valójában nem a budapestiekért, hanem ellenük született meg, a Fidesz ugyanis nem képes az önkormányzatban átvenni a hatalmat, így egy minisztériumot próbál az SZDSZ-es városvezetés nyakába ültetni.

Kuncze Gábor mindenképp a leggyengébbnek tűnt korábbi magához képest. Igaz, az esemény keretei se voltak alkalmasak a korábban tőle megszokott szellemes riposztok bevetésére. Az SZDSZ elnöke nem tudta magát hozni, vélte az ugyancsak a köztévében elemző Síklaki István szociálpszichológus. Kuncze Gábor Kern Tamás szerint is szürke volt, csak a liberális szavazókat akarta megnyerni.

Ez utóbbi persze nem feltétlenül hiba. A kis pártokat nem nyomasztja a néppártok problémája, hogy minden rétegből szükségük van szavazatokra. (Orbán Viktor kínosan ügyelt rá szerdán és csütörtökön is, hogy mindenkit megszólítson.) E szempontból jól vétette napirendre az egészségügy problémáját az SZDSZ, hiszen ebben a témában ők mutatkoznak a legmarkánsabban a problémamegoldó szerepében. Összességében mégis Dávid Ibolya célzott koncentráltabban. Az MDF elnöke nagyon pontosan és határozottan elmondta azt a néhány üzenetet, amit el akart mondani, és amire a párt kampánya is épült. Még akkor is, ha a téma nem pont az volt. Gazdaságfejlesztésként például nem autópályákról, nem Széchenyi-terv 2.-ről beszélt, hanem a költségvetési hiány csökkentéséről, hiszen az MDF egyik legfőbb üzenete, hogy a többiekkel szemben nem tesz felelőtlen költekezési ígéreteket.

Dávid az egyetlen férfi

Kéri László politológus az MTV vendégeként egyértelműen Dávid Ibolyát látta a legjobbnak. Az MDF elnöke szerinte rejtett módon uralta a diskurzust. A három másik vitázó viszont nem akart kockáztatni. Ők inkább a saját bázisukat szólongatták.

Kern Tamás szerint viszont Dávid Ibolya nem volt átütő, igaz, egyedül az ő korrupciós felvetései hoztak közmegegyezést. A többi listavezető sorban csatlakozott az MDF ötleteihez, persze részben vitatkozva velük, ki is egészítve azokat. De pont emiatt el is szívták belőlük az energiát. Dávid felkészületlenséget jelezheti, hogy többször sem használta ki a rendelkezésére álló időkeretet, valószínűleg nem tudott annyi szavazót megszólítani, hogy elérjék az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Síklaki úgy véli, most Orbán Viktor győzött: összeszedett, fegyelmezett volt, és "használt neki ez a kontextus", vagyis hogy négyen vitáztak, nem ketten. Kéri László is megdicsérte Orbánt, aki szerinte jobb volt mint az előző nap. Gyurcsány érdeme ma az volt, hogy az egyperces reagálásokban akarta korrigálni a tegnapi, esetleg félreérthető megjegyzéseit, vélekedett Kéri.

Orbán fölébredt, Gyurcsány lehiggadt

Orbán most mosolygott is, sőt hetek óta először nem szabadnapos prolinak öltözött, rendes öltönyt vett föl. Ébredését az is jelezte, hogy most talált arra alkalmat, hogy visszaverje a miniszterelnök egy nappal korábbi támadásait.

Ami azért kicsit mókás fordulat volt, hiszen Gyurcsány most nem rohanta le a Fidesz elnökét. Síklaki szerint Gyurcsány szürkébb volt, mint szerdán, a négypártin egyszerűen nem találta meg azt az eszközt, amivel kiugró lehetett volna.

Kern Tamás úgy véli, Gyurcsány Ferenc a szerdai vitához képest annyit változtatott, hogy nem konfrontálódott. Ez azért lehetett, mert az előző esti szópárbajon picit túllőtt a célon. A kormányfő - például az egészségügyben és az adópolitikában - óvatosan elhatárolódott a liberálisoktól. Gyurcsány csütörtöki visszafogottsága Kéri szerint érdem. Az egyperces reagálásokban akarta korrigálni a tegnapi, esetleg félreérthető megjegyzéseit.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
5999 Ft
4800 Ft