József, Bánk
-6 °C
0 °C

Emlékezés ötvenhatra

2001.10.23. 10:18
Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren kedden; ezzel megkezdődött az 1956-os forradalom 45., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 12. évfordulóján rendezett állami ünnepség.
Az ünnepélyes lobogófelvonás előtt Mádl Ferenc államfő díszszemlét tartott, majd fogadta a díszzászlóalj parancsnokának jelentését. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány több tagja. Az ünnepségen megjelentek a parlamenti frakciók képviselői is. A legfőbb közjogi méltóságok ezt követően a Vértanúk terén, Nagy Imre miniszterelnök szobránál tisztelegtek a forradalom hősei és mártírjai előtt.

Átadták az állami kitüntetéseket a Parlamentben

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta és a forradalom hősei előtt való tisztelgésre szólított fel Mádl Ferenc köztársasági elnök az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a köztársaság kikiáltásának napja alkalmából rendezett kitüntetés-átadási ünnepségen kedden, a Parlamentben. Kiemelte: az utókor nem felejthet, akkor sem, ha a harmadik évezred elején új kihívásokkal, felfoghatatlan terrorral kell szembenézni. Az államfő szerint nem lenne olyan a világ, amilyenné lett, a forradalom és szabadságharc hősei, a bátor és igaz emberek nélkül. Az állami kitüntetésben részesültek névsora

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója tiszteletére ökumenikus istentiszteletet tartottak kedden Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az '56-os felkelők Rabparlamentje által szervezett eseményen Szabó Géza, a bazilika kanonokja hangsúlyozta, hogy 1956 mártírjai és a forradalom résztvevői a Szent István-i úton és lelkiismeretük útján jártak.

Megemlékezések a Corvin közben

Katonai tiszteletadás mellett leplezték le és koszorúzták meg a budapesti Corvin közben Povl Bang Jensen dán diplomata emléktábláját az '56-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A dán diplomata - aki az ENSZ megbízásából dolgozott Magyarországon - életét áldozta azért, hogy megvédje és a történelemnek megmentse azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az '56-os magyar szabadságharcosok tanúvallomásait és névsorát tartalmazták. A diplomatát a szovjet titkosszolgálat gyilkoltatta meg.

Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség, a Honvédelmi Minisztérium, az 56-os Forradalmi Nemzeti Szövetség és a Pesti Srácok Alapítvány közös ünnepségén 29 fiatalt tüntettek ki, akik - Bocskay T. József szavai szerint - a forradalom és szabadságharc eszméjét viszik tovább.

Az emigráns magyarok is megemlékeznek '56-ról
Szerte Észak-Amerikában ünnepi rendezvényekkel emlékeztek, illetve emlékeznek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kezdetének 45. évfordulójáról. Washingtonban helyi idő szerint kedden este a magyar nagykövetségen ünnepi fogadást ad Jeszenszky Géza nagykövet. New Yorkban kedd este a magyar főkonzulátuson ünnepi beszédet mond Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke.

Románia magyarok lakta területein is megemlékeznek ezekben a napokban az 1956-os forradalom évfordulójáról. Nagy Imre sznagovi emlékművét Íjgyártó István, Magyarország bukaresti nagykövete koszorúzta meg.