Szabina
2 °C
15 °C

Botrányos lehet az 56-os megemlékezés

2006.10.12. 18:34
Végleges programja még nincs az 56-os forradalom 50 éves állami megemlékezésének. Annyi tudható, hogy a 4-6-os vonalán forradalmi villamos döcög majd, lesz zászlófelvonás, díszvacsora, a köztévében emlékműsor. Azt viszont még nem tudni, hogy Gyurcsány Ferenc meglátogatja-e a 301-es parcellát, és hogy mi lesz az állami ünnepség idején a Kossuth téren tüntetőkkel.

Alig másfél hét van hátra az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójának állami megemlékezéséig, és már majdnem teljesen készek a kormányzati tervek az évforduló méltó megünnepléséhez, derült ki a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Danks Emese elmondta, hogy egy független emlékbizottság - amelynek vezetője Kosáry Domokos - javaslatcsomagja (tagja a testületnek Boross Péter volt miniszterelnök is) alapján választották ki azokat a programokat, amelyek az állami ünnep részei lesznek. A javaslatot Jordán Tamás, Román Sándor és Meskó Zsolt művészeti ötletei alapján valósítják meg.

Ünnepi programok

A legfőbb ünnepi programok között a szabadság hőseinek útvonalát említette a kormányszóvivő. 14 órakor 56-os emlékművet avatnak a Műegyetem előtt, ahol Vizi E. Szilveszter akadémiai elnök leplezi le a szobrot. 17:30-kor fáklyás menet vonul a Felvonulási térig, ahol 19:30-kor a Központi Emlékműnél beszédet mond többek között Kosáry Domokos. Az Operában ünnepi műsor lesz, este a Szépművészeti Múzeumban állami vezetők és külföldi meghívottak díszvacsorán vesznek részt. Részletesebb programokért fel kell keresni az alábbi honlapot.

A miniszterelnöki program nem végleges

A kormányfő programjairól egyelőre nem sok tudható, csak annyi, hogy beszédet mond a parlamentben, és részt vesz a múzeumi díszvacsorán. A 301-es parcellánál tartott rendszeres koszorúzáson azonban még nem tudni, kivel képviselteti magát a kormány. A szóvivő a jövő hétre ígért további részleteket.

Megegyeznek-e ellenfeleikkel?

Az 56-os megemlékezések politikai részét firtató kérdésekre a kormányszóvivő Sólyom László államfő egyik interjúban mondott véleményét idézte. A köztársasági elnök arra szólított fel, hogy az aktuálpolitikát az ünnep méltóságának érdekében a pártok kerüljék. Nem lehet azonban tudni, mi lesz a Kossuth téri zászlófelvonással és az oda köthető állami eseményekkel. A Kossuth teret a kormány is lefoglalta, ugyanakkor a tüntetők már korábban tüntetést jelentettek be ezekre a napokra is. (Ilyenkor a rendőrségen papíron a teret felosztják, és a szervezőknek egymással kell megegyezniük) A kormány reméli, hogy az ország méltóképpen emlékezik meg az ötvenéves évfordulóról, mondta diplomatikusan a szóvivő. A Kossuth téren ugyanis az állami ünnepség egy fontos, és a világ figyelmét is magára vonó része lesz. Danks Emese az Indexnek rejtélyesen csak annyit mondott, hogy egy "jó tárgyaló" vesz részt azokon az egyeztetéseken, amelyek a rendőrségen a kormány és a Kossuth téri tüntetők között zajlanak.