Benedek
-4 °C
5 °C

Rendezvények az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján

2003.10.22. 07:49
Szerdán a fővárosban és vidéken számtalan helyen megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 47. évfordulójáról.
Az állami rendezvények délután a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdődnek. Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében ünnepséget tartanak, amelyen tisztelegnek a forradalmi eseményeket elindító egyetemi ifjúság előtt; beszédet mond Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Az ünnepség után kerül sor a hagyományos fáklyás felvonulásra a Műegyetemtől, a Szent Gellért tér, Döbrentei tér, Clark Ádám tér útvonalon, a Bem térre, ahol fiatalok emlékeznek meg a forradalmárokról, majd az ünnepség részvevői fáklyákkal átvonulnak a Kossuth térre.

Itt fellobban a Forradalom Lángja, s megnyílik az ,56 képközelben című óriásfotó-kiállítás. A kinagyított fényképek a forradalom 13 napját idézik meg.

Este 8 órakor a Nemzeti Színháznál is meggyújtják a Forradalom Lángját. A teátrumban megkezdődik a díszelőadás az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére. Az eseményen részt vesz Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök; ünnepi beszédet mond Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A díszelőadást a Magyar Televízió egyenes adásban közvetíti.

Mától október 26-ig három fényképből álló óriási installáció díszíti a Parlament épületének Duna felőli oldalát. A képeket este megvilágítják, így a budai rakpartról sötétedés után is jól láthatók.

Délutántól korhű ruhákba öltözött rikkancsok 1956-os eredeti cikkeket, felhívásokat és fotókat tartalmazó újságokat osztanak a központi rendezvények helyszínén és Budapest több pontján. A klasszikus formátumban nyomtatott napilap tájékoztatást ad az ünnepségek programjáról is.