Szilárda
-4 °C
2 °C

Négypárti boldogság, MDF-es bánat az ötpártin

2007.10.17. 09:46

Mindenki rendkívül optimista volt a Gyurcsány féle tisztasági csomagot taglaló ötpárti tárgyalás résztvevői közül, egyedül az MDF-nek felejtettek el szólni a kötelező örömről. Herényi Károly szerint igen kicsi az esély az ötpárti konszenzusra, hiszen a tárgyaló felekből hiányzik az őszinteség. A kormánykoalíció pártjai a mai napig nem jutottak dűlőre az ügyben, illetve a népszavazási kezdeményezések súlyos kényszerként nehezednek a tárgyalófelekre.

Az MDF frakcióvezető-helyettese szerint vissza kéne vonni az Országos Választási Bizottságnak postázott köztisztasági kérdéseket. Ilyet azonban, szögezte le Lendvai Ildikó, se az MSZP-frakció, se a kormány nem tesz, a népszavazás igenis remekül felörgetheti a politikai erők konszenzuskeresését. Különben is, jelezte a frakcióvezető, nincs itt akkora nyomás az MSZP-frakció egy visszavonási kérelmet is őriz a páncélszekrényben, megegyezés esetére.

Ráadásul Lendvai szerint az egyik legkényesebb pont, a főállású képviselőség (parlamenti és önkormányzati képviselőség és polgármesterség) kérdése úgy került az OVB elé, hogy konkrét dátumot nem tartalmaz. Az MSZP amúgy a főállású képviselőséggel párhuzamosan 190 fősre karcsúsítaná az országgyűlést.

Ez az SZDSZ szerint igen szép elképzelés, de előbb legyenek túl a tisztasági csomag pontjain. Eörsi Mátyás szerint ugyanis az idő igencsak szorítja a pártokat, hiszen a javaslatok közül számosnak akad költségvetési vonzata, így a parlamenti erőknek két hetük van arra, hogy utolérjék a büdzsé már megkezdett országgyűlési tárgyalását.

Herényi azon kitételére, hogy a koalíció pártjai képtelenek összehangolni álláspontjukat, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, ezen a kisebbik kormánypárt nem sértődik meg, de ragaszkodik hozzá, hogy az örpárti tárgyalások keretében szülessenek meg a tisztasági csomag elemei, ez ügyben a szabad demokraták semmilyen más forgatókönyvet nem hajlandóak követni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!