Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyarországot bírálja a Human Rights Watch

2002.01.16. 19:40
A Human Rights Watch (HRW) most elkészült éves jelentésének Magyarországgal kapcsolatos része megállapítja, hogy miközben a lakosság többsége a polgári és politikai szabadságjogok összességének, illetve a korszerűsödő gazdaságnak az áldásait élvezi, a társadalom peremén élők továbbra is diszkriminációnak, illetve zaklatásnak vannak kitéve.
Az egyetemes emberi jogok érvényesülését nyomon követő, New York-i székhelyű nemzetközi szervezet meglátása szerint a legtöbb aggodalomra a romákkal szembeni bánásmód ad okot. Annak ellenére, hogy a kormányzat EU-támogatást igénybe véve erőfeszítéseket tesz a romák helyzetének megjavítása érdekében - olvasható a dokumentumban.

A roma kérdésben a jelentés egyebek közt kitér arra: az a tény, hogy a francia kormány tavaly márciusban menedékjogot adott 15, Zámolyról elmenekült romának, a nehézségek súlyosságát húzza alá.

Atrocitások

A Human Rights Watch felsorol több, romákkal szembeni atrocitást, így például a tavaly február 9-i bagi rendőrakciót, de olyan eseteket is, amelyek során nem rendőrök bántalmazták ugyan a romákat, de a mások által elkövetett romaellenes erőszakos cselekményekre a rendőrök nem adtak megnyugtató választ. Diszkriminatív incidens is helyet kap a HRW-jelentésben, így az, amikor egy roma férfit nem engedtek fel a Kanadába induló repülőgépre, miközben nem roma magyar feleségét (gyermekével együtt) felengedték.

A pozitív fejlemények közt a Human Rights Watch utal arra, hogy sugárzási engedélyt kapott Magyarország első roma rádiója, valamint hogy a kormány az EU támogatásával programot indított a romák felzárkóztatása érdekében.

Antiszemitizmus, diszkriminácó

A jelentés szerint Magyarországon tovább él az antiszemitizmus és a homoszexuálisokkal szembeni ellenségesség. A börtönök túlzsúfoltsága és a helytelen rendőri magatartás nemzetközi bírálatot vált ki. Bizonyos javulás ellenére, nem kielégítő az állam fellépése a nőkkel szembeni erőszak ellen. A menedékkérőket hosszú ideig tartják őrizetben, mielőtt meghallgatnák őket, és csak keveseknek adják meg a menekült jogállást.

Rádió, MIÉP, Tarlós

Az antiszemitizmus megnyilvánulásait illetően a jelentés utal a magyar állami rádió műsorára, illetve a MIÉP-re. A homoszexuálisokkal szembeni ellenségesség példájaként az egyik budapesti kerületi polgármester azon döntését említi, amely megtiltotta ilyen irányultságú csoportok részvételét egy zenei fesztiválon.

És a köztévé

A Human Rights Watch megállapítja: "A kormányzó Fidesz prominens tagjának, Mendreczky Károlynak a Magyar Televízió elnökévé történt július 12-i kinevezése megkérdőjelezte az állami műsorszóró szerkesztőségi függetlenségét, annak ellenére, hogy Mendreczky, új posztjának elfoglalása előtt lemondott párttagságáról."

Reakció

Borókai Gábor kormányszóvivő, a jelentés kapcsán szerdán kijelentette, hogy a kabinet tisztában van azzal, hogy Magyarország nem tökéletes. De a kormány számára elsősorban az a fontos, hogy a magyarok mit gondolnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?