Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Deutsch-Für listájára még mindig nem ütött pecsétet Orbán

2006.08.03. 11:41
Visszaadta a még kézhez sem kapott megbízatását 15-ből 3 fideszes egyéni önkormányzati képviselőjelölt a VII. kerületben: a párt három helyi alelnöke és a Fidelitas kerületi vezetője hosszabb ideje háborúskodik a Fidesz VII. kerületi polgármester-jelöltjével. Korábban a Deutsch-Für Tamással erősített listát is leszavazták az ellentétek miatt, Orbán Viktor viszont még nem ért rá rendet tenni az erzsébetvárosiak között.

A Fidesz önkormányzati egyéni jelöltjeinek csaknem harmada úgy döntött, hogy visszamondja a képviselőjelöltséget, amit hivatalosan még meg sem erősítettek. A párt három alelnöke, Garabits Károly, Rónaszékiné és Boroznaki Árpád, valamint Herr Szabolcs helyi Fidelitas-elnök azért lépett vissza, mert hónapok óta nincs megoldás a polgármester-jelölttel, Kecskés Gusztávval vívott harcukban - állította az Indexnek az egyik érintett.

Nagyon leszavazták

A VII. kerületi állóháború a nyár elején robbant ki a nagyobbik ellenzéki párt szervezetében, amikor a tagság 55-23-ra elutasította a Kecskés által összeállított önkormányzati listás jelöltnévsort, amelyen az első helyen saját maga, a második pedig a párt korábbi kommunikációs vezetője, Deutsch-Für Tamás szerepelt. (Deutsch-Für kizárólag listás pozíciót kért, egyéniben nem méretné meg magát az október 1-i választáson.) Az erzsébetvárosi fideszesek többsége Garabits vezetésével azzal indokolta a Fideszben szokatlan akciót, hogy lista befutó helyeire Kecskés mellett olyanokat tett fel, akik a képviselőtestületben az elmúlt évek során túlságosan is együttműködtek a kormányoldallal.


Nincs listájuk

A leszavazott listát a Fidesz fővárosi Önkormányzati Választási Egyeztető Bizottsága néhány nappal később mégis megmentette. Az ottani egyhangú támogatás ellenére Orbán Viktor az azóta eltelt közel két hónapban sem ütötte rá a pecsétet a VII. kerületi névsorra, így ott az országban utolsóként a kopogtatócédula-gyűjtés kezdetére még nincs végleges listája a Fidesznek. A véglegesítést ráadásul már az is nehezíti, hogy a most visszalépett jelölt-jelöltek helyett is újakat kellene találnia a választókerületi elnöki címet szintén birtokló Kecskésnek. Az alelnökök nélkül azonban nehéz lesz bárkit is elfogadtatnia a kerületben.

Nem figyeltek rájuk

Garabits Károly, a szocialisták oldaláról a helyi Fidesz vezetésébe alig egy éve átigazolt vállalkozó az Index kérdésére megerősítette, hogy Kecskés Gusztáv vezetési stílusa miatt keményítettek be, sőt szerinte négyükön kívül még többen fontolgatják, hogy nem indulnak egyéni képviselőként, ha nem veszik figyelembe az erzsébetvárosi tagság álláspontját.

A VII. kerületi belháborúról viszont Kecskés sajtófelelőse, Vagyóczky Zsuzsa azt állította, hogy azt csupán Garabits képviselői mandátum utáni vágya szűlte. A sajtós szerint Garabits soha nem volt egyéni jelöltje a Fidesznek, így vissza sem léphetett. Mint mondta, Kecskés már régen világossá tette, hogy a lista az ÖVEB által elfogadott formájában véglegesnek tekinthető. Vagyóczky Zsuzsa azt is kifogásolta, hogy az ellenlábasok a szocialistákkal való együttműködéssel vádolják a polgármester-jelöltet. Szerinte ugyanis jegyzőkönyvekkel bizonyítható, hogy Kecskés "mindig is" az MSZP-vel szemben politizált.

Szerettük volna megismerni Deutsch-Für álláspontját is, ám őt egyelőre nem sikerült elérni.