Lemondott parlamenti mandátumáról egy fideszes képviselő

2008.09.29. 16:55
Alig 4 hónapos képviselőség után, egy rossz mondat bekiabálása miatt lemondásra kényszerült egy Fideszes képviselő. Arnóth Sándor azt üzente Iváncsi Imre szocialista államtitkárnak, hogy "lógni fogsz".

Néhány óra alatt eldőlt: egy rossz mondat bekiabálása miatt lemond mandátumról Arnóth Sándor fideszes képviselő.

Arnóth a parlament hétfői ülésnapján, a napirend előtti felszólalások közben szólt be műsoron kívül a megfigyelési ügyben egy kérdésre válaszoló Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkárnak.

Legendás bekiabálások

Heintz Tamás (Fidesz) 2006-ban: "Kapjátok be!" (saját parlamenti felszólalásán indult be, az egészségbiztosítási felügyeletről beszélt, hivatalosan ?A Fidesz nem támogatja a törvényjavaslatot? mondattal zárt, de bekapcsolva maradt a mikrofonja.).

Kuncze Gábor (SZDSZ) 2005-ben: "Kurva anyád!" (egy a Fidesz padsoraiból érkező bekiabálás után)

Tóth Sándor (MSZP) 2005-ben: "A kurva anyádat!" (felszólalása közben újra és újra megszólalt a telefonja).

Kis Zoltán (SZDSZ) 2003-ban: "Egy órája nincs itt. Kurva jó." (Az éjszakai ülésen Tállai András arra utalt, hogy Csampa Zsolt átadott neki néhány percet a felszólalásából.)

Lányi Zsolt kisgazda képviselő 2001-ben: "Kurva anyád!" (állítólag rálépett a mikrofonzsinórra).

Kis Zoltán (SZDSZ) 2000-ben reagált Csapody Miklós (MDF) felszólalására így: "Kurva szellemes!"

Kis Gyula József (MDF) 1997-ben Tóth Károly (MSZP) felszólalása közben: "Menj a picsába!" A képviselő helyéről felállva, távozva az ülésteremből fakadt ki.

Azt mondta az ügy fideszes érintetettségéről szónokló Iváncsiknak, hogy "lógni fogsz".

Az ülést vezető Szili Katalin házelnök egyből példátlannak nevezte az esetet, és összehívta a házbizottság rendkívüli ülését. Arnóth ugyan az eset után egyből felállt, és megkövette az Országgyűlést, az MSZP, az SZDSZ és az MDF lemondásra szólította fel.

Arnóth be is jelentette lemondását, mint mondta, rossz mondat hagyta el a száját. Arnóth utódlásáról első körben a Hajdú-Bihar megyei választmánya dönt, a végső szót az országos választmány mondja majd ki. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint igyekeznek minél előbb betölteni a megüresedett mandátumot.

A 48 éves Arnóth Sándor 2008. június 2.-a óta tagja ismét az Országgyűlésnek, az MTA-elnökké választott Pálinkás József helyét vette át. Előtte 1998 és 2006 között volt parlamenti képviselő. Szűkebb pátriájában, Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeum vezetője, de tanárként is dolgozott a most akasztással fenyegetőző képviselő.

2003-ban becsületsértés miatt jelentették fel. Arnóth akkor egy interpellációban akkor azt mondta Huszty András kormánymegbízottról: ?Az lehet, hogy aki ezt elkövette, kandidátus, pénzügyi szakember, egyebek, de attól még ez gazember?.

A 2006-os választási kampányban Arnóth és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök választási gyűlésén jelent meg tíz símaszkos, csuklyás fiatal, akik verni kezdték az útjukba kerülőket.  • Hírek
  • Hírek