Szilárda
-4 °C
3 °C

Zárolták az Állami Autópálya-kezelő Rt. 4,2 milliárdját

2003.09.30. 20:51
A Fővárosi Bíróság (FB) zár alá vette az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) 4,2 milliárd forintját. Az ÁAK panasszal él a döntés ellen, mert közpénzt nem szabad lefoglalni.
"Kezdeményeztük a pénz zár alá vételét, és kérésünknek a bíróság helyt adott. További részleteket azonban a büntető-eljárási törvény miatt nem mondhatok" - tudatta Borbély Zoltán, a fővárosi főügyészség sajtószóvivője.

Busch Béla, az ÁAK jogi képviselője elmondta, a K&H brókercégénél történt sikkasztás nyomozását végző Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénteken úgynevezett biztosítási intézkedés keretében lefoglalt 4,2 milliárd forintot az ÁAK számláján. Megjegyezte, hogy panasszal élnek a döntés ellen, mert közpénzt nem szabad lefoglalni.

Tájékoztatása szerint az ÁAK a K&H Equitiesnél lévő mind a 16 milliárd forintját visszakapta a Pannonplast-ügy után, sőt a beígért hozam felét, félmilliárd forintot is átutalt a brókercég. A pénz több részletben került a számlára, a rendőrség szerint az utolsó, június 23-án érkezett 4,2 milliárd forintot Kulcsár Attila mások - a Betonút Rt. - számlájáról utalta át az ÁAK-hoz, mondta a jogi képviselő. Szeptember 9-én a K&H Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a pénzintézet brókercége kérte az ÁAK egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását.

A Gazdasági és Közlekedés Minisztérium (GKM) másnapi közleményében úgy fogalmazott, amennyiben a rendőrség a K&H Equities kérésére valóban kezdeményezi az ÁAK más bankoknál vezetett pénzeinek zárolását, úgy az ÁAK azonnali jogorvoslattal él az Országos Rendőr-főkapitányság esetleges intézkedései ellen, valamint jogos követelést támaszt a brókercéggel szemben.

A GKM érthetetlennek nevezte, hogy milyen információk birtokában vagy vizsgálatok alapján gyanítja - két hónap elteltével - a brókercég, hogy a pénz bűncselekményből származik, és milyen alapon kéri a rendőrség intézkedését a pénz zárolásával kapcsolatban. Az ÁAK a tételes elszámolások felülvizsgálatára szólította fel a brókercéget, amely egyetértett vele, annak jogosságát az átutalás tényével elismerte. Így azt a gyanút, hogy a pénz esetlegesen bűncselekményből származik, magatartásával kizárta - a GKM szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!