Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ügyész vádoljon, a bíró döntsön

2002.03.19. 12:46
Alkotmányellenesek a büntetőeljárási törvény azon rendelkezései, amelyek a büntetőügyben eljáró bírót arra kötelezik, hogy hívja fel az ügyész figyelmét a vádkiterjesztés lehetőségére - az Alkotmánybíróság nyilvánosan kihirdetett határozata szerint.
Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a büntetőeljárási törvény megtámadott rendelkezései sértik a pártatlan bírósághoz és a védelemhez való alkotmányos alapjog elvét. A testület mindezekre figyelemmel ezeket a rendelkezéseket a mai nappal megsemmisítette.

A határozat szerint ugyancsak alkotmánysértő a 2003. január 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló új törvény azon szakasza, amely a megsemmisített rendelkezésekkel azonos szabályozást tartalmaz. Az Alkotmánybíróság döntése alapján az új büntetőeljárási törvénynek ez a rendelkezése nem lép hatályba.

Az ügyész vádoljon, a bíró döntsön

A testület álláspontja szerint összemossák a bíróság és az ügyészség alkotmányban meghatározott feladatait és szerepét azok a rendelkezések,amelyek előírják, hogy hívja fel a bíró az ügyész figyelmét a vádkiterjesztés lehetőségére az eredetileg vád tárgyává nem tett cselekménnyel kapcsolatban, az eredetileg meg nem vádolt személyre vonatkozóan pedig lehetővé teszik ezt.

Mindez azért alkotmányellenes, mert ezzel halmozódnak a bíró feladatkörei, ez pedig sérti a büntetőeljárási törvényben meghatározott - közvetlenül az alkotmányból levezethető - funkciómegosztás elvét. Az emiatt előálló jogbizonytalanság következtében sérül a védelemhez való jog.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint ha nem határolódnak el következetesen a bírói és ügyészi funkciók, az nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bírósága által, a tisztességes eljárással összefüggésben felállított követelményrendszernek sem.

A testület ezúttal is kiemelte, hogy a pártatlanságnak közvetlenül az alkotmányból fakadó elvéből következően el kell kerülni minden olyan helyzetet, amely az eljárás során kételyeket támaszthat a bírók pártatlanságával szemben.