Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Őszi nagymenetre készül az Alkotmánybíróság

2006.08.28. 19:08
Július eleje óta az interneten is hozzáférhetőek az Ab előtt folyamatban lévő ügyek, jelenleg 1480 ügy az Ab előtt és csak a nyári ítélkezési szünetben 145 beadvány érkezett. Ráadásul az OVB határozataival szemben 16 kifogás vár döntésre.

Soron kívül tárgyalja az Alkotmánybíróság (Ab) az államháztartás egyensúlyát javító különadókról és járadékról, a házipénztáradóról és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvények kapcsán benyújtott indítványokat, tájékoztatta az MTI-t Bihari Mihály, az Ab elnöke a testület nyári ítélkezési szünetét követő első teljes ülésén született döntésről. A testület az ügyek kiemelt társadalmi súlyára tekintettel biztosít elsőbbséget az említett törvényekhez érkezett, több mint egy tucat indítványnak.

1480 ügy

Bihari Mihály elmondta, hogy július eleje óta az interneten is hozzáférhetőek az Ab előtt folyamatban lévő ügyek. Hozzátette: jelenleg 1480 ügy van a tíz alkotmánybírónál és csak a nyári ítélkezési szünetben 145 beadvány érkezett. Utóbbiak közül az elnök 66-ot szignált ki a múlt héten. Ez azért lényeges, mert az előadó alkotmánybíró kijelölésével veszi kezdetét az ügy érdemi előkészítése, tette hozzá az Ab elnöke.

Az előkészítési szakaszhoz tartozik az illetékes miniszter véleményének kikérése, valamint az indítványozók hiánypótlásra történő felhívása. Bihari Mihály közölte: a pénzügyi tárgyú törvénycsomag esetében már több tárcavezető kapott ilyen tárgyú alkotmánybírósági felkérést. Az MTI kérdésére az Ab elnöke úgy fogalmazott, hogy reményei szerint már szeptemberben elkészülhetnek az első határozattervezetek; az Ab szükség esetén rendkívüli tárgyalási napokat is beiktat.

16 kifogás

Az Ab-nek nem csak a pénzügyi tárgyú törvénycsomaggal kell sürgősséggel foglalkoznia, hanem az államfő indítványaival és az Országos Választási Bizottság határozataival szembeni kifogásokkal is, mondta Bihari Mihály. Az előbbiek között található a felsőoktatási törvény egy rendelkezését támadó, valamint az állami kitüntetés-adományozás jogkörének értelmezését kérő indítvány. Az OVB határozataival szemben 16 kifogás vár döntésre - hangsúlyozta az Ab elnöke.

Az Ab honlapján ismertetett indítványok a tanárok kötelező óraszámával, a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyával, az árfolyamnyereség-adóval, a banki különadóval, a szolidaritási adóval, az áfa-emeléssel, az egészségügyi járulékkal, a házipénztár-adóval, az eva-emeléssel, a vélelmezett jövedelemmel és a társasági adó alapjával kapcsolatos szabályozást támadják.