Csak a 30. nap leteltével döntenek a 30 napról

2004.09.02. 06:39
Alkotmánybírósági szakértők szerint nincs esély arra, hogy a testület szeptember végéig döntsön a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényben meghatározott 30 napos lemondási időről. A szabályozást Béres Béla, az FKGP volt alelnöke mellett egy magánszemély is megtámadta. Indítványukban mindketten soronkívüliséget kértek, tekintettel a szeptember 26-ig tartó, harmincnapos időszakra.
Alkotmánybírósági források a Népszabadságnak elmondták, a testület több olyan esetben is döntött már sürgősséggel, amikor erre a törvény nem kötelezte - soron kívül kell eljárni többek között akkor, ha a köztársasági elnök előzetes normakontrolt kezdeményez -, így például a Bokros-csomag, illetve a kismamák jövedelempótléka esetén is rögvest megkezdték a beadványok vizsgálatát. Arra azonban szinte nem volt példa, hogy három héten belül határozatot hirdettek volna.

Ennek részben technikai oka van: a beadványt először valamelyik alkotmánybíróra kell szignálni, akinek azért egy-két hétre szüksége van ahhoz, hogy a határozattervezetet a teljes ülés elé terjessze. De az sem fordult még elő, hogy a bírák első olvasatban döntöttek volna, vagyis a határozat kihirdetéséig a leggyorsabb eljárás mellett is legalább három-négy hét telik el, a harminc napról szóló törvény esetleges megsemmisítésének pedig így érdemi következménye aligha lenne.

A napilap értesülése szerint valószínű, hogy az Alkotmánybíróság soron kívül dönt majd, ami annyit jelent, hogy határozatukat várhatóan az ősz folyamán kihirdetik.  • Hírek
  • Árfolyam