Szabolcs
20 °C
35 °C

Aláírásgyűjtés indulhat a parlament szétkergetéséért

2008.10.30. 12:27
Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az OVB korábbi határozatát, ami megengedte, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjenek a parlament feloszlatásáért. Ha 50 ezren aláírják, akkor a parlamentnek napirendre kell vennie önmaga feloszlatását.

Az Alkotmánybíróság szerint is lehet aláírást gyűjteni annak érdekében, hogy a parlament oszlassa fel magát. Korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) már engedélyezte a népi kezdeményezést. A népi kezdeményezés azt jelenti, hogy ha 50 ezer ember két hónapon belül aláírja az íveket, akkor a parlamentnek kötelessége napirendre vennie a témát. A mostani esetben az alábbi szöveget lehet aláírni: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását."

Három alkotmánybíró nem értett egyet a döntéssel, ezért ők különvéleményüket is megjelentették. Bragyova András, Holló András és Kiss László szerint népi kezdeményezés csak törvény megalkotásra irányulhat.

Bragyova szerint az Alkotmánybíróság mostani döntése azért is helytelen, mert ez alapján bármilyen hülyeség napirendre vételére rá lehet kényszeríteni a parlamentet. Például "a Mormon könyve megtárgyalását éppúgy, mint a Hungarizmus programját, vagy egy, az UFO-król szóló jelentést, netán a Pythagorász tételt, vagy a sumér-magyar rokonság kérdését." - írja Bragyova.

Szeptemberben az MDF javaslatára már szavazott a parlament önmaga feloszlatásáról, de az MSZP, az SZDSZ és a független képviselők szavazataival a képviselők többsége elutasította a javaslatot.